Archeológ podľa dôkazov kradol z Tutanchamónovej hrobky

Egypťania dlhodobo podozrievali britského archeológa Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 objavil hrobku faraóna Tutanchamóna, že časť pokladu z hrobky pred jej oficiálnym otvorením ukradol. Hoci sa zvesti o krádeži šírili počas generácií, bolo ťažké nájsť dôkazy.

25.08.2022 06:00
tutanchamon Foto:
debata (15)

Teraz sa v doposiaľ nezverejnenom liste z roku 1934 objavilo obvinenie, že Carter nakladal s majetkom ""nepochybne ukradnutým z hrobky .{target:_blan­k}„:[https://www.reddit.com/…utankhamuns/]“, píše denník The Guardian. Autorom listu bol prominentný britský egyptológ a filológ Alan Gardiner, ktorý bol v Carterovom archeologickom tí­me.

Carter poveril Gardinera prekladom hieroglyfov nájdených v hrobke starej 3 300 rokov a neskôr mu dal amulet, pričom ho uistil, že predmet nepochádza z hrobky. Gardiner ukázal amulet Rexi Engelbachovi, vtedajšiemu britskému riaditeľovi Egyptského múzea v Káhire, po čom sa s hrôzou dozvedel, že predmet skutočne pochádza z hrobky, pretože sa zhoduje s inými exemplármi, ktoré boli vyrobené z rovnakej formy. Gardiner v liste Carterovi priložil Engelbachov usvedčujúci verdikt, ktorý znel: „Amulet whm, ktorý ste mi ukázali, bol nepochybne ukradnutý z Tutanchamónovej hrobky.“

„Je mi veľmi ľúto, že som sa dostal do takej trápnej situácie,“ odkázal Gardiner Carterovi a dodal: „Engelbachovi som, prirodzene, nepovedal, že som amulet získal od vás.“ Listy, ktoré sú teraz v súkromnej zbierke, budú zverejnené v pripravovanej knihe Tutankhamun a Tomb that Changed the World (Tutanchamón a hrobka, ktorá zmenila svet), ktorú vydá prestížne vydavateľstvo Oxford University Press.

Autorom knihy je americký egyptológ pôsobiaci na Longislandskej univerzite Bob Brier. Podľa neho sa o tom, že si Carter časť artefaktov nechal pre seba, dlho špekulovalo. „Teraz však o tom niet pochýb,“ povedal.

Tento rok uplynie 100 rokov od chvíle, keď Carter a jeho sponzor lord Carnarvon objavili hrobku mladého faraóna plnú trónov, vozov a tisícov predmetov potrebných na druhom svete. V nasledujúcich desiatich rokoch Carter dohliadal na ich prevoz po Níle do Káhiry, kde boli vystavené v Egyptskom múzeu. Niektorí egyptológovia spochybnili Carterovo tvrdenie, že časť z pokladu bola z hrobky ukradnutá už v dávnych dobách.

Alfred Lucas, jeden z Carterových zamestnancov, uviedol, že Carter tajne vylomil dvere do pohrebnej komory, ktorú potom zrejme znovu uzavrel a otvor zakryl. „Boli podozrievaní z toho, že sa do hrobky vlámali ešte pred jej oficiálnym otvorením a odniesli si z nej artefakty, vrátane šperkov, ktoré boli po ich smrti predané. Vedelo sa, že Carter nejako tie predmety získal a ľudia mali podozrenie, že ich zobral. "Tieto listy sú však jasným dôkazom,“ poznamenal Brier. „Rozhodne to nikdy nepriznal. Nemáme žiadne oficiálne vyjadrenie, ktoré by to popieralo. Ale egyptská vláda ho na nejaký čas z hrobky vykázala. Boli tam zlé vzťahy a podozrievali ho, že veci kradne,“ uviedol Brier.

Brier píše, že Egypťania neboli schopní svoje podozrenie preukázať a boli napríklad presvedčení, že Carter chcel ukradnúť drevenú hlavu Tutanchamóna, ktorá sa u neho našla. „Egyptské úrady vstúpili do hrobky číslo štyri, ktorú Carter a jeho tím používali na skladovanie artefaktov, a objavili v nej krásnu drevenú hlavu v životnej veľkosti zobrazujúcu Tutanchamóna ako mladíka,“ uviedol.

Podľa Briera bola zabalená v debne od luxusného britského obchodu a nebola spomenutá v Carterových záznamoch o nájdených predmetoch. Carter podľa autora tvrdil, že bola nájdená v sutine na chodbe. „Neskôr sa na trhu s egyptskými starožitnosťami objavili predmety z jeho pozostalosti, ktoré zjavne pochádzali z hrobky,“ uviedol Brier. Niektoré z nich sa podľa neho objavili v múzeách, vrátane múzea v New Yorku, ktoré v roku 2010 oznámilo, že Egyptu vráti 19 predmetov, ktoré získalo v 20. až 40. rokoch, pretože zistilo, že pochádzajú z Tutanchamónovej hrobky.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #zlodej #archeológ #Tutanchamón #hrobka #artefakty