Vo Švajčiarsku sa začne pokus s predávaním marihuany v lekárňach na rekreačné použitie

Vo Švajčiarsku sa začne 15. septembra prvý pokusný projekt s predajom marihuany a hašiša v lekárňach na rekreačné použitie.

07.09.2022 06:00
marihuana Foto:
debata (2)

Ohlásili to miestne úrady. V lekárňach v Bazileji budú k dispozícii štyri druhy produktov z marihuany a dva z hašiša. Cieľom je otestovať alternatívu k čiernemu trhu s drogami, informovali švajčiarske médiá.

Pilotný projekt s legálnym predajom marihuany sa začne v polovici septembra v kantóne Bazilej-mesto, ktorý má približne 200 000 obyvateľov. Bude sa na ňom môcť zúčastniť 370 dospelých, ktorí už konopné výrobky konzumujú. To budú musieť preukázať vzorkou moču.

komar Čítajte aj Vedci zistili, ako sa komárom darí vycítiť človeka

Vybraní záujemcovia si budú môcť kupovať spomínanú návykovú látku v deviatich vybraných lekárňach, kde bude gram stáť osem až 12 frankov. Mesačné množstvo, ktoré si budú môcť kúpiť, však bude obmedzené.

Každých šesť mesiacov potom budú musieť vyplniť dotazník úradov. „Boli by sme radšej, keby spotreba konope bola nulová, ale represívna politika neviedla k trvalému poklesu užívania tejto látky,“ uviedol vedúci zdravotníctva v kantóne Bazilej-mesto Lukas Engelberger.

Pilotný projekt má vyhodnotiť dopady legálneho predaja na zdravie spotrebiteľov a ich správanie. Spolupracuje na ňom aj miestna univerzita a fakultná nemocnica.

covid Čítajte aj Medzi príznaky dlhého covidu patrí aj nižší sexuálny apetít

Švajčiarsko schválilo v minulom roku zákon, ktorý podobné projekty umožňuje. Podľa švajčiarskej tlače sa očakáva spustenie testovacích programov aj v Zürichu či Lausanne. Ako prvá krajina na svete povolil voľný predaj marihuany na rekreačné použitie v lekárňach v roku 2017 Uruguaj. Predaj marihuany na rekreačné účely je povolený od roku 2018 aj v Kanade. Mnoho krajín umožňuje predaj výrobkov z konope iba na liečebné účely.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #marihuana #návyková látka