Vedci zistili, ako sa komárom darí vycítiť človeka

Či už sa ľudia rozhodnú pre repelent, dlhé rukávy alebo odpudzovače hmyzu, obávané komáre si k nim vždy nájdu cestu.

06.09.2022 06:00
komar Foto:
debata (2)

Vedci teraz tvrdia, že našli mechanizmus, ktorý stojí za schopnosťou tohto hmyzu vypátrať človeka vhodného na uštipnutie.

Na rozdiel od väčšiny živočíchov môžu totiž komáre vnímať pachy niekoľkými rôznymi cestami. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

Komáre majú veľmi dobrý čuch, ktorým detekujú ľudský pot, oxid uhličitý z ľudského dychu a teplotu ľudskej kože. Zatiaľ čo väčšina živočíchov má špecifickú sadu neurónov, ktoré poznajú jednotlivé typy pachov, komáre môžu podľa štúdie pachy zachytiť niekoľkými rôznymi spôsobmi.

2022-08-11 Sarka-Necasova.jpg 1987258066 Čítajte aj Výzvy súčasnej matematiky? Od fungovania plynovodu po hluk a umelé srdce

„Zistili sme, že existuje skutočný rozdiel v spôsobe, akým komáre kódujú pachy, s ktorými sa stretávajú, v porovnaní s tým, čo sme sa naučili u iných živočíchov,“ uviedla biologička Meg Youngerová z Bostonskej univerzity, jedna z hlavných autoriek štúdie. Vedci z Rockefellerovej univerzity v New Yorku boli zmätení, keď komáre nejakým spôsobom dokázali nájsť ľudí, ktorých by mohli uhryznúť, aj po tom, čo z ich genómu odstránili celú rodinu proteínov vnímajúcich ľudské pachy.

Tím potom skúmal pachové receptory v tykadlách komárov, pomocou ktorých detekujú chemické látky v okolitom prostredí a prostredníctvom neurónov o nich vysielajú signál do mozgu. Vedci zistili, že aj keď komáre prídu o jeden alebo viac receptorov, nemá to vplyv na ich schopnosť zachytiť ľudské pachy. Tento záložný systém sa podľa autorov štúdie mohol vyvinúť ako mechanizmus prežitia.

„Komár tropický (Aedes aegypti) je špecializovaný na hryzenie ľudí a predpokladá sa, že sa na to vyvinul preto, lebo ľudia sú stále v blízkosti sladkej vody a komáre do nej kladú vajíčka. Sme v podstate ideálnou potravou, takže pud nájsť človeka je nesmierne silný,“ povedala Youngerová.

tutanchamon Čítajte aj Archeológ podľa dôkazov kradol z Tutanchamónovej hrobky Autori štúdie tvrdia, že pochopenie toho, ako mozog komára spracováva ľudský pach, by v konečnom dôsledku mohlo byť využité na prevenciu komárieho štipnutia a na obmedzenie šírenia chorôb, ktoré tento hmyz prenáša, ako sú malária, horúčka dengue a žltá zimnica. Vedci by podľa Youngerovej mohli vyvinúť zmesi, ktoré by boli pre komáre atraktívnejšie ako ľudia alebo repelenty zamerané na tie receptory a neuróny, ktoré detekujú ľudský pach.

(ČTK)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #repelent #vedci #univerzita #výskum