V Indii sa šíri "paradajková chrípka", prejavuje sa červenými, bolestivými pľuzgiermi

V Indii sa medzi deťmi začalo šíriť nové, vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré sa prezýva paradajková chrípka.

25.08.2022 13:38
debata (3)

Infikovaných totiž okrem horúčky trápia aj červené, bolestivé pľuzgiere, ktoré sa postupne rozrastú až do veľkosti paradajky, uvádza sa v článku zverejnenom minulý týždeň v lekárskom časopise The Lancet. Choroba nie je podľa článku považovaná za životu nebezpečnú.

Podľa správy denníka The Washington Post sa touto chorobou do konca júla nakazilo len v juhoindickom štáte Kérala najmenej 82 detí mladších ako päť rokov.

Prvý pacient bol podľa indického ministerstva zdravotníctva hlásený v Kérale v máji, Nákaza bola odvtedy zaznamenaná v troch ďalších indických štátoch. Je medzi nimi aj štát Odiša, kde sa nakazilo 26 detí vo veku od jedného roka do deviatich rokov.

Článok v časopise The Lancet uvádza, že horúčky a bolestivé pľuzgiere by namiesto vírusovej infekcie mohli tiež byť následkami chorôb chikungunya či dengue, ktoré prenášajú komáre. Môže však ísť aj o nový variant ochorenia známeho ako siedma detská choroba alebo syndróm ruka-noha-ústa, ktoré je medzi deťmi mladšími ako päť rokov časté.

Na paradajkovú chrípku zatiaľ nie je žiadny známy liek, choroba ale spravidla sama odznie, píše sa v časopise The Lancet.

Okrem horúčky a vyrážky patrí k príznakom intenzívna bolesť kĺbov, únava, nevoľnosť, vracanie, hnačka a všeobecné chrípkové symptómy.

Nákaza sa šíri blízkym kontaktom, takže sú k nej zvlášť náchylné malé deti, ktoré majú tendenciu dotýkať sa špinavých povrchov a dávať si ruky do úst.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #chrípka #India #vyrážky