Archeológovia v Indonézii objavili zatiaľ najstarší dôkaz chirurgickej amputácie

Archeológovia v indonézskej jaskyni objavili zatiaľ najstarší dôkaz chirurgickej amputácie. Na mieste našli 31 000 rokov staré telo, ktoré vykazovalo známky odstránenia nohy.

14.09.2022 06:00
mumia Foto:
debata

Ich objav posúva vznik tejto komplikovanej operácie o viac ako 24 000 rokov, server BBC News. Podľa archeológov sa o osobu po zákroku starala jej staroveká komunita niekoľko rokov až do jej smrti.

Archeologička Melandri Vloková, ktorá pozostatky skúmala, povedala, že operácia bola „celkom určite“ vykonaná zrejme v čase, keď išlo ešte o dieťa. Rast a hojenie kostí vo zvyšku nohy naznačujú, že dotyčný sa zotavil, žil ďalších šesť až deväť rokov a zomrel pravdepodobne vo veku okolo dvadsať rokov.

Vedci pozostatky objavili v jaskyni Liang Tebo v provincii Východný Kalimantan na indonézskom ostrove Borneo. Na mieste sa nachádzajú jedny z najstarších skalných umeleckých diel na svete.

Jeden z troch výskumníkov, ktorí hrob vykopali, Tim Maloney z Griffithovej univerzity v Austrálii uviedol, že bol z nálezu „nadšený a vydesený“ zároveň.

„Veľmi opatrne sme odhrnuli nánosy a zaznamenali spodnú polovicu pozostatkov. Videli sme, že chýba ľavá noha, ale aj to, že úlomky kostí vo zvyšnej časti sú neobvyklé,“ povedal Maloney. „Takže sme boli nadšení, pretože mohlo ísť o množstvo možností, vrátane chirurgického zákroku,“ dodal.

Tím následne požiadal Vlokovú, ktorá pôsobí na univerzite v Sydney, aby pozostatky preskúmala. „Pri takom náleze je to zmes vzrušenia a smútku, pretože sa to stalo človeku, ktorý zažil toľko bolesti, aj keď to bolo pred 31 000 rokmi,“ uviedla Vloková.

Archeológovia sú presvedčení, že išlo o operáciu, a nie o nejaký druh trestu alebo rituálu, pretože telo vykazovalo známky, že sa oň starali počas zotavovania aj po zvyšok života.

Podľa archeologičky Charlotte Robertsonovej z Durhamskej univerzity nálezy spochybňujú názor, že medicína a chirurgia sa objavili v živote ľudí až neskôr. „Ukazuje nám to, že starostlivosť je vrodenou súčasťou ľudského bytia. Nemôžeme našich predkov podceňovať,“ vyhlásila.

Amputácie vyžadujú komplexné znalosti ľudskej anatómie, chirurgie, hygieny a značnú technickú zručnosť. „Keď dnes premýšľate o amputácii v západnom kontexte, je to veľmi bezpečná operácia. Človek dostane anestéziu, používajú sa sterilné postupy, je zaistená kontrola krvácania a liečba bolesti,“ popísala Robertsonová. „A potom tu máme dobu pred 31 000 rokmi, keď niekto úspešne vykonal amputáciu,“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #Telo #amputácia