Pitie aspoň dvoch šálok čaju denne môže predĺžiť život, naznačuje štúdia

Čaj je súčasťou zdravého životného štýlu a ľudia, ktorí ho pijú, majú zrejme o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že budú žiť dlhšie ako tí, ktorí ho nepijú. Vyplýva to z rozsiahlej štúdie amerických vedcov, o ktorej informovala agentúra AP.

17.09.2022 06:00
caj salka Foto:
debata

Čaj obsahuje užitočné látky, o ktorých je známe, že zmierňujú zápal v tele. Predchádzajúce štúdie uskutočnené v Číne a Japonsku, kde je obľúbený zelený čaj, naznačovali jeho zdravotné prínosy. Nový výskum rozširuje poznatky aj o čierny čaj, ktorý je populárny napríklad v Británii.

spánok, senior Čítajte aj Čo spôsobuje nedostatok spánku? Koľko hodín by mali spať seniori? Škodí aj veľa spánku

Vedci z amerického Národného inštitútu pre výskum rakoviny sa pýtali na čajové návyky takmer pol milióna dospelých obyvateľov Spojeného kráľovstva a potom ich sledovali po dobu až 14 rokov. Zohľadnili rizikové faktory, ako je zdravotný stav, socioekonomické pomery, fajčenie, konzumácia alkoholu, strava, vek, rasa a pohlavie.

caj grafika-1

Vyššia konzumácia čaju bola podľa autorov štúdie spojená s miernym prínosom. Ľudia, ktorí pijú dve a viac šálok denne, majú o deväť až 13 percent nižšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny v porovnaní s tými, ktorí čaj nepijú. Teplota čaju, pridanie mlieka či cukru výsledky nezmenili.

Štúdia, ktorú zverejnil odborný časopis Annals of Internal Medicine, zistila, že táto súvislosť platí aj pre úmrtie na srdcové choroby, ale pri úmrtí na rakovinu nebol zistený žiadny jasný trend. Výskumníci si neboli istí, prečo to tak je, ale je možné, že úmrtí na rakovinu nebolo toľko, aby sa nejaký vplyv prejavil.

Štúdia, ako je táto, založená na pozorovaní zvykov a zdravotného stavu ľudí, ale nemôže preukázať príčinu a následok.

mäta, bylinky Čítajte aj Zlepšuje myseľ, pomáha pri nervozite aj žalúdočných problémoch. Ktorá korenina to je?

„Pozorovacie štúdie, ako je táto, vždy vyvolávajú otázku: Je na ľuďoch, ktorí pijú čaj, niečo iné, čo ich robí zdravšími?“ povedala Marion Nestleová, profesorka potravinárskych štúdií na Newyorskej univerzite. Dodala však, že dáta plynúce z tohto typu štúdií treba interpretovať opatrne.

Ani podľa autorov štúdie ich výskum neprináša dostatok dôkazov, aby ľudia zmenili svoje čajové návyky. Stačí podľa nich aj jedna šálka denne.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #vedci #čaj #výskum #šálka #pitie čaju #dlhší život