Pandémia u detí zmazala dve desaťročia pokroku v matematike a čítaní

Výsledky celoštátneho testovania v USA ukázali, aké ničivé boli posledné dva roky pandémie covidu-19 pre deväťročných školákov, najmä pre tých najzraniteľnejších.

19.09.2022 06:00
matematika Foto:
debata (12)

Ich výkony v matematike a čítaní sa prepadli na úroveň pred dvoma desaťročiami, americký denník The New York Times (NYT).

Tento rok deväťroční žiaci stratili pevnú pôdu pod nohami v matematike prvýkrát od 70. rokov 20. storočia, kedy sa deti začali zúčastňovať celoštátnych porovnávacích testov. Ich výsledky v čítaní sa zhoršili najviac za viac ako 30 rokov.

Pokles nastal takmer pri všetkých príjmových úrovniach aj rás. Bol však výrazne horší u žiakov, ktorí už predtým dosahovali najhoršie výsledky. Školáci s najlepšími výsledkami naopak zaznamenali skôr mierny prepad v matematike aj čítaní.

nasa mars Čítajte aj NASA musí postaviť špeciálne laboratórium, aby odhalilo marťanskú epidémiu

„Zarazilo ma, o ako veľký a výrazný prepad ide,“ uviedla komisárka Peggy Carrová z vládneho Národného štatistického centra pre vzdelávanie (NCES), ktoré tento rok testovanie zaisťovalo. Testy podstúpilo 14 800 deväťročných detí naprieč Spojenými štátmi. Ich výsledky potom boli porovnané s testami deväťročných školákov, ktorí ich podstúpili na začiatku roka 2020 tesne predtým, než sa koronavírus naplno začal šíriť v USA.

Výsledky najlepších a najhorších študentov sa prudko líšili už pred pandémiou, ale teraz sa medzi nimi nožnice roztvárajú ešte viac. Napríklad černošskí školáci stratili v matematických testoch až 13 bodov oproti piatim bodom, ktoré priemerne chýbali belošským deťom, čím sa rozdiel medzi oboma skupinami ešte prehĺbil.

Výskum zdokumentoval veľké dopady zatvorených škôl na študentov z nízkopríjmových rodín a na černošské či hispánske deti. Čiastočne to mohlo byť spôsobené aj tým, že ich školy boli väčšinou uzavreté dlhší čas. Prepad vo vzdelávaní znamená, že zatiaľ čo mnoho deväťročných detí dokáže preukázať čiastočné porozumenie textu, menej z nich z literatúry zvládne vyvodiť napríklad pocity postáv. V matematike sa to zase prejavuje tým, že žiaci poznajú jednoduché aritmetické fakty, ale menej ich vedia sčítať zlomky so spoločnými menovateľmi.

mumia Čítajte aj Archeológovia v Indonézii objavili zatiaľ najstarší dôkaz chirurgickej amputácie

Vplyvy zatvorených škôl na malých školákov by mohli mať závažné dôsledky pre generáciu detí, ktoré sa musia na základných školách naučiť viac než len základy, aby sa im neskôr v živote darilo.

„Výsledky žiakov v testoch, a to už od prvej, druhej a tretej triedy, sú skutočne celkom dobrým ukazovateľom ich neskoršieho úspechu v škole a ich celkovej vzdelávacej dráhy,“ povedala Susanna Loebová, ktorá na Brownovej univerzite vedie Annenbergov inštitút, ktorý sa zaoberá nerovnosťami vo vzdelávaní.

Podľa Loebovej môže prepad u žiakov s najhoršími výsledkami viesť k tomu, že sa prestanú venovať štúdiu, čo znižuje pravdepodobnosť, že dokončí strednú školu alebo nastúpi na vysokú školu.

Výsledky testov poskytli prehľad iba o jednej vekovej skupine, deväťročných deťoch, ktoré sú obvykle v tretej alebo štvrtej triede. Výsledky pre ďalšie vekové skupiny budú zverejnené na jeseň.

Výsledky v čítaní a najmä v matematike majú od začiatku 70. rokov, kedy bol test prvýkrát usporiadaný, všeobecne vzostupnú tendenciu. V poslednom desaťročí sa však držali skôr na rovnakej úrovni.

delfin Čítajte aj Samce delfínov vytvárajú celoživotné putá, pomáhajú im nájsť partnerky

Potom prišla pandémia, ktorá takmer cez noc uzavrela školy po celých Spojených štátoch. Učitelia vyučovali cez zoom a študenti sedeli doma a snažili sa učiť on-line. V niektorých častiach USA trvalo prerušenie výučby len krátko, inde ale boli školy zatvorené niekoľko mesiacov v kuse a niektoré úplne otvorili až vlani.

Existujú náznaky, že sa študenti, ktorí už navštevujú školy ako pred pandémiou, začali učiť normálnym tempom. Podľa odborníkov ale bude potreba viac ako bežná školská výučba, aby dohnali medzery vzniknuté pandémiou.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #čítanie #školáci #matematika #pandémia #Covid-19