Uvádza sa to v štúdii tímu izraelského imunológa Erana Elinava publikovanej v časopise Cell.
Podľa Elinava, ktorého citoval server The Times of Israel, by nemali byť umelé sladidlá považované za bezpečné, kým záver výskumu jeho tímu nebude vyvrátený.
V štúdii sa uvádza, že konzumácia sacharínu a sukralózy u zdravých dospelých narúša metabolizmus glukózy. V štúdii sa posudzoval aj vplyv stévie a aspartámu a podľa záveru všetky tieto sladidlá ovplyvňujú zloženie črevných baktérií.
„Zistili sme, že sa zloženie mikróbov mení pri konzumácii všetkých týchto štyroch sladidiel, teda, že nie sú v tele pasívne,“ povedal Elinav. Tieto zmeny sa podľa neho nezistili v kontrolnej skupine osôb, ktoré sladidlá nekonzumovali.

Podľa autorov potvrdzuje štúdia ich teóriu, že sladidlá ovplyvňujú mikróbiom. Pokiaľ sa zmení, prejaví sa to aj v zmene metabolizmu glukózy.
„Dospeli sme k záveru, že umelé sladidlá ovplyvňujú procesy v ľudskom tele a majú vplyv na črevný mikrobióm. Teraz je na tých, ktorí umelé sladidlá propagujú, aby preukázali alebo vyvrátili potenciálny vplyv sladidiel na ľudské zdravie. Nemali by sme ich považovať za bezpečné, kým sa nepotvrdí opak. Dovtedy odporúčame obozretosť,“ povedal Elinav.
Umelé sladidlá podávali osobám, ktoré sa normálne sladkostiam vyhýbali. „Preukázalo sa, že nevýživové sladidlá menia mikrobióm a tým aj metabolizmus glukózy,“ povedal Elinav. Podľa neho tým padá doterajšia predstava, že sladidlá uspokojujú túžbu po sladkom bez akýchkoľvek následkov.