Nenarodené deti sa začnú mračiť, keď ucítia chuť kelu, zistili vedci

Ak sa vám pri chuti kelu skriví tvár, nie ste sami: vedci zistili, že nenarodeným deťom sa pri kontakte s chuťou kelu v maternici skriví tvár do plačlivého výrazu.

29.09.2022 06:00
debata

Informoval o tom The Guardian s odkazom na štúdiu, podľa ktorej je u detí výraz podobný zamračeniu dvakrát pravdepodobnejší, pokiaľ ucítia kel, ako keď ochutnajú mrkvu.

Predchádzajúce štúdie naznačovali, že potravinové preferencie ľudí môžu začínať už pred narodením a môže ich ovplyvniť aj strava matky. Nový výskum je ale podľa jeho autorov prvý, ktorý sa zameral priamo na reakcie doteraz nenarodených detí na rôzne chute.

prach, umrtia, ovzdušie Čítajte aj Vedci objavili spojenie medzi rakovinou a znečistením ovzdušia

Autori štúdie v odbornom časopise Psychological Science uviedli, že v plodovej vode sú prítomné vône, ktoré pochádzajú z matkinej stravy. Chuťové poháriky sú schopné detekovať chemické látky súvisiace s chuťou od 14. týždňa tehotenstva a molekuly pachov je možné vnímať od 24. týždňa tehotenstva.

Aby tím vedcov zistil, či plod rozlišuje špecifické chute, skúmal ultrazvukové snímky takmer 70 tehotných žien vo veku 18 až 40 rokov zo severovýchodného Anglicka, ktoré boli rozdelené do dvoch skupín. Jedna skupina mala 20 minút pred ultrazvukovým vyšetrením zjesť kapsulu s práškovým kelom a druhá kapsulu s práškovou mrkvou. Všetky ženy boli požiadané, aby hodinu pred snímkovaním nejedli nič iné.

melón, leto. výživa Čítajte aj Semienka melónu, ochránia vlasy, zlepšujú tlak aj sexuálne funkcie mužov

Autori výskumu tiež skúmali snímky 30 žien z archívu, ktorým neboli podané žiadne kapsule. Tím potom vykonal analýzu celého radu rôznych pohybov tváre plodov, vrátane kombinácií, ktoré pripomínali smiech alebo plač, snímku po snímke. Celkom vedci preskúmali 180 snímok 99 plodov, ktoré boli naskenované buď v 32. týždni tehotenstva, 36. týždni, alebo v oboch.

Autori štúdie okrem iného zistili, že plody mali výraz podobný plaču približne dvakrát častejšie, keď matka konzumovala kapsulu kelu v porovnaní s kapsúl mrkvy alebo bez kapsule. Keď však matka zjedla mrkvovú kapsulu, nenarodené deti sa dvakrát častejšie „usmievali“ ako v prípade, keď prehltla kel alebo žiadnu kapsulu.

parkinsonova choroba, parkinson Čítajte aj Zle spíte a trpíte zápchou? Nenápadne k vám môže prichádzať demencia. Čo si ešte všímať?

Spoluautor štúdie Benoist Schaal z Centra pre chuť a potravinové správanie na Burgundskej univerzite povedal, že jasnosť výsledkov bola prekvapivá. „(Znamenajú), že matka ešte nedojedla, a plod už vie alebo je schopný vnímať, čo zjela,“ povedal.

Jeho kolegyňa Beyza Üstünová dodala, že jej tím sa teraz snaží preskúmať reakcie detí na rôzne chute po narodení. „Dúfame, že uvidíme menej negatívnych reakcií, ak boli vystavené kelu prenatálne,“ povedala. Podľa vedcov by štúdia mohla ponúknuť užitočný spôsob, ako hovoriť s tehotnými ženami o tom, čo jedia. „Z iných výskumov (vieme), že pokiaľ má matka pestrú stravu, ako je zelenina, ovocie atď., deti sú oveľa menej vyberavé,“ uviedla Nadja Reisslandová, ktorá sa na štúdii podieľala.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #vedci #výskum #maternica #kel