Vedci objavili spojenie medzi rakovinou a znečistením ovzdušia

Vedci tvrdia, že sa im podarilo odhaliť, ako znečistené ovzdušie vedie k vzniku rakoviny. To je objav, ktorý úplne mení ľudské chápanie toho, ako nádory vznikajú.

27.09.2022 06:00
prach, umrtia, ovzdušie Foto:
debata (5)

Podľa predsedkyne Českej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti Českej lekárskej spoločnosti Jana Evangelistu Purkyňa Martiny Koziar Vašákovej má čistota ovzdušia na vznik rakoviny pľúc vplyv, zásadné je ale fajčenie.

„Znečistené ovzdušie určite zvyšuje riziko pľúcnych chorôb vrátane rakoviny pľúc. Avšak fajčenie má dominantnú úlohu,“ povedala Koziar Vašáková.

Tím z londýnskeho Inštitútu Francisa Cricka preukázal, že znečistenie ovzdušia nespôsobuje poškodenie buniek, ale skôr prebudenie starých poškodených buniek. Jeden z popredných svetových odborníkov profesor Charles Swanton uviedol, že tento objav znamená novú éru. Teraz podľa neho možno bude aj možné vyvinúť lieky, ktoré zastavia vznik rakoviny. A výsledky výskumu by mohli vysvetliť, ako na telo pôsobia stovky rakovinotvorných lá­tok.

svab cyborg Čítajte aj V Japonsku testujú vybavenie pre švábov-kyborgov

Klasický pohľad na rakovinu začína pri zdravej bunke. Tá získava stále viac mutácií vo svojom genetickom kóde alebo DNA, až dosiahne kritický bod. Potom sa z nej stane rakovina a nekontrolovateľne rastie. S touto predstavou sú však spojené niektoré problémy. Napríklad to, že sa rakovinové mutácie vyskytujú v zdanlivo zdravé tkanive. Alebo to, že mnoho látok, o ktorých je známe, že spôsobujú rakovinu – vrátane znečisteného ovzdušia – ľudskú DNA nepoškodzuje.

Vedci teraz poskytli dôkazy podporujúce inú myšlienku. Podľa nej je v DNA ľudskej bunky už prítomné poškodenie – vzniknuté počas rastu a starnutia. Ale treba nejaký spúšťač, kvôli ktorému sa táto poškodená bunka zmení na rakovinovú.

K tomuto objavu vedci dospeli pri skúmaní príčin, prečo rakovinou pľúc ochorejú aj nefajčiari. Drvivá väčšina prípadov rakoviny pľúc je spôsobená fajčením, ale napriek tomu jeden z desiatich prípadov vo Veľkej Británii je spôsobený znečisteným ovzduším.

Vedci z Inštitútu Francisa Cricka sa zamerali na formu znečistenia ovzdušia jemnými prachovými časticami PM2,5, ktoré sú oveľa menšie ako priemer ľudského vlasu.

Na základe viacerých podrobných pokusov na ľuďoch a zvieratách vedci preukázali, že:

  • v miestach s vyššou úrovňou znečistenia ovzdušia sa vyskytovalo viac prípadov rakoviny pľúc, ktoré neboli spôsobené fajčením
  • vdychovanie častíc PM2,5 vedie k uvoľňovaniu chemického alarmu – interleukínu 1 beta – v pľúcach; ten spôsobuje zápal a aktivuje bunky v pľúcach, aby pomohli opraviť prípadné poškodenie
  • približne jedna zo 600.000 buniek v pľúcach päťdesiatročného človeka ale už obsahuje potenciálne rakovinové mutácie. Tie sa získavajú s vekom, ale vyzerajú úplne zdravo, kým sa neaktivujú chemickým alarmom a nestanú sa rakovinotvornými

Zásadné potom je, že sa výskumníkom podarilo zastaviť vznik rakoviny u myší vystavených znečistenému ovzdušiu pomocou lieku, ktorý blokuje spomínaný chemický alarm. Výsledky sú podľa BBC News dvojnásobným prelomom, a to tak pre pochopenie dopadu znečistenia ovzdušia, ako aj pre základy toho, ako vzniká rakovina.

šport, zábava, seniori, bicykel, pohyb, príroda Čítajte aj Nezdravá strava zvyšuje riziko smrti. Čo pomáha?

Členka výskumného tímu Inštitútu Francisa Cricka doktorka Emilia Limová uviedla, že ľudia, ktorí nikdy nefajčili, ale ochoreli na rakovinu pľúc, často netušili prečo. „Dať im nejaký návod, ako to môže fungovať, je skutočne veľmi dôležité,“ uviedla. Dodala, že 99 percent ľudí na svete žije v miestach, kde znečistenie ovzdušia prekračuje limity odporúčané Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Výsledky ale tiež ukázali, že samotné mutácie na vznik rakoviny vždy nestačia. Môže byť potrebný ďalší prvok.

praclovek Čítajte aj Najstarší známy predok človeka pravdepodobne vedel chodiť, tvrdia vedci

Podľa profesora Swantona ide o najzaujímavejšie zistenie, s ktorým sa jeho laboratórium stretla, pretože „vlastne prehodnocuje naše chápanie toho, ako sú nádory iniciované“. Podľa neho to povedie k „novej ére“ molekulárnej prevencie rakoviny. A ako úplná fantázia už sa nezdá ani myšlienka, že raz možno bude ľudstvo užívať tabletky blokujúce rakovinu, pokiaľ bude niekto žiť v oblasti so silne znečisteným ovzduším.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #výskum #ovzdušie #nádory