Výskumníčky v Antarktíde sa často stretávajú so sexuálnym obťažovaním

Ženy, ktoré pracujú na výskumných staniciach v Antarktíde, sa často stretávajú so sexuálnym obťažovaním.

30.09.2022 12:10
debata (19)

Vyplýva to zo správy, ktorú v piatok zverejnila austrálska vláda. Problematické správanie, ktorému musia výskumníčky čeliť, zahŕňa sexuálne narážky a žarty, nemiestne návrhy na pohlavný styk či ukazovanie pornografických materiálov, uvádza sa v správe, ktorú dala vypracovať austrálska vláda po viacerých sťažnostiach bádateliek.

Odborníčka na rodovú rovnosť Meredith Nashová uviedla, že prostredie na výskumných staniciach je „homofóbne“ a ženy sú tam často vnímané len ako objekt sexuálnej túžby mužov.

Ľudia, ktorí žijú na austrálskych výskumných staniciach v Antarktíde, musia niekedy až viac než rok bývať spolu na malom priestore a pracovať v extrémnych podmienkach, pripomína AFP.

Výskumníčky uviedli, že antarktické stanice sú doslova „preniknuté kultúrou sexuálneho obťažovania“. V správe sa tiež píše, že ženy museli napríklad skrývať fakt, že menštruovali.

„Keď som sa o tejto veci prvýkrát dozvedela a vypočula si svedectvá ľudí, bola som šokovaná a sklamaná,“ uviedla austrálska ministerka životného prostredia Tanya Pliberseková. Dodala, že správanie opísané v správe je neprijateľné.

19 debata chyba