Vo Francúzsku sa množia prípady horúčky dengue, prispieva k tomu zmena klímy

Krvácavá horúčka dengue je nebezpečná choroba, ktorá sa doteraz vyskytovala takmer výhradne v tropických oblastiach. So stále teplejším počasím v Európe s ňou ale v závere tohto leta musel bojovať aj juh Francúzska.

06.10.2022 06:00
komár, horúčka dengue Foto:
Nebezpečnú horúčku dengue prenášajú komáre.
debata

Úrady sa snažia ohrozenie znížiť postrekmi, ktoré hubia komáre, prenášače tejto choroby. Tímy v nepriedušných bielych odevoch vybavené kanistrami vyrážajú okolo piatej hodiny rannej do ulíc miest a dedín na juhu Francúzska, spoločnosť im robia autá s červenými výstražnými majákmi. Vzduchom sa nesú oblaky látky, ktoré zabíjajú komáre, ľuďom ale spôsobuje len škrabanie v krku. Kvapky postreku sa usadzujú na rastlinách aj chodníkoch, ničí nechcený hmyz a s prvými lúčmi slnka sa rozplynú, aby neškodili ľuďom ani opeľovačom, opisuje Le Monde.

nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil, charger, konektor Čítajte aj Spoločná nabíjačka pre elektronické mobilné zariadenia v EÚ bude v roku 2024

Dengue je vírusové ochorenie, hlavným príznakom sú vysoké horúčky, vážne prípady sprevádza krvácanie. Úmrtnosť je síce pomerne nízka, ale vzhľadom na vysoký počet nakazených máva choroba mnoho obetí.

Horúčku prenášajú infikované komáre, ktoré sa v metropolitnom Francúzsku prvýkrát objavili asi pred 20 rokmi. Teraz sa už vyskytujú na dvoch tretinách územia. Komár má síce akčný rádius asi 200 metrov, na presuny ale využíva ľudí a mnohokrát aj ich autá, píše Le Monde.

Predtým sa za výhradného prenášača dengue považoval komár tropický (aedes aegypti). Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ale nakoniec musela pripustiť, že choroba sa objavuje aj v oblastiach, kde tento druh nežije, a za ďalšieho prenášača označila komára tigrovaného (aedes albopictus), uvádza denník.

pes Čítajte aj Psy dokážu z dychu svojho majiteľa vycítiť stres, zistili vedci

„Čakali sme to – neustále rozširovanie územia výskytu komára, opätovné cestovanie ľudí po dvoch rokoch pandemických obmedzení. S obzvlášť priaznivou klímou tohto leta všetko nasvedčovalo prudkému nárastu počtu nakazených,“ myslí si Marie-Claire Patyová z Francúzskej agentúry pre verejné zdravie. Nákazu si podľa nej každé leto privezú desiatky až stovky ľudí. Choroba sa prejaví len zhruba u štvrtiny z nich, prenášači sú ale všetci.

Šíreniu komára tigrovaného „napomáha globalizácia obchodu a cestovania, postupujúca urbanizácia a zmena klímy“, zhrnula v roku 2014 WHO.

Proti chorobe existuje vakcína, ale jej účinnosť nie je nijako veľká, píše AFP. Hlavným prostriedkom boja proti šíreniu horúčky dengue je tak ochrana životného prostredia, napríklad vysádzanie stromov v mestách, ktoré znižuje teplotu a tým aj príťažlivosť prostredia pre teplomilný hmyz.

San Francisco, Golden Gate bridge, most, hmla, Kalifornia Čítajte aj Hmla nad San Franciscom už nie je to, čo bývala

Tigrovaný komár na rozdiel od tropického je schopný v európskych podmienkach prezimovať, čím je ešte nebezpečnejší, poznamenáva Le Monde. Šíreniu napomáha aj ľudská nedisciplinovanosť ako nedostatočná ochrana pred komármi nielen v trópoch, ale aj po návrate do vlasti či nehlásení výskytu choroby lekármi.

Istú nádej podľa vedcov dáva metóda zavedenia do voľnej prírody špeciálne vyvinutej baktérie, ktorá vie zablokovať cirkuláciu vírusu a nakazení komáre nemôžu chorobu ďalej šíriť. Túto metódu už úspešne používajú v Novej Kaledónii, píše AFP.

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #horúčka dengue #zmena klímy #dengue