Nasadenie vírusu ničiaceho nádory vzbudzuje nádej u pacientov s rakovinou

Ako sľubná sa po prvotných testoch na pacientoch ukázala byť metóda liečby rakoviny s pomocou vírusu herpes simplex.

12.10.2022 06:00
herpes virus Foto:
debata (3)

U jedného pacienta rakovina zmizla, ostatným sa zmenšili nádory. Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že liekom je oslabená forma vírusu spôsobujúceho opary modifikovaná na ničenie nádorov.

Odborníci zdôrazňujú, že táto nová metóda vyžaduje obsiahlejší a dlhší výskum, ale podľa nich ide o nádej pre väčší počet ľudí v pokročilom štádiu rakoviny.

Pacientom, u ktorých nastala remisia rakoviny, je 39-ročný Krzysztof Wojkowski z Londýna. Zúčastnil sa prvej fázy výskumu bezpečnosti lieku, ktorý vykonáva Inštitút pre výskum rakoviny a The Royl Marsden, popredné britské centrum pre výskum a liečbu rakoviny.

šálka, káva Čítajte aj Dve až tri šálky kávy denne môžu prispieť k dlhovekosti. Vedci ju považujú za súčasť zdravého životného štýlu

Wojkowskému v roku 2017 zistili rakovinu slinných žliaz v okolí úst. Aj napriek operácii a ďalšej liečbe sa choroba rozširovala a bola mu ponúknutá paliatívna starostlivosť. Dostal sa ale do štúdie liečby pomocou vírusu herpes simplex, ktorý bežne spôsobuje opary. Počas piatich týždňov dostával každý druhý týždeň injekcie. Tie sa aplikujú priamo do nádoru a napádajú nádor dvojakým spôsobom – látka vnikne do buniek nádoru, ktoré prasknú, a aktivuje imunitný systém.

Štúdie sa zúčastnilo asi 40 pacientov. Časť z nich dostávala len injekcie s vírusom, nazývaným RP2. Ďalší dostali ešte liek nivolumab používaný na liečbu rakoviny. U troch pacientov z deviatich, ktorí boli liečení iba injekciami, sa nádor zmenšil. V tejto skupine bol aj Wojkowski. Siedmi z 30 chorých, ktorým zdravotníci podávali RP2 aj nivolumab, tiež liečba prospela, uviedla BBC bez ďalších podrobností. Väčšina z nich zaznamenala len mierne vedľajšie účinky, ako je únava.

Kevin Harrington, ktorý výskum vedie povedal, že reakcia pacientov s rôznymi typmi rakoviny v pokročilom štádiu na liečbu bola „naozaj ohromujúca“.

2022-07 28 Patrik-Spanel UFCHJH fullres-10.jpg 661727891 Čítajte aj Prístroj odhalí látky skryté v ľudskom dychu. Ale aj falošný olivový olej

„Vidieť tak dobrú reakciu v ranej fáze klinického výskumu je vzácne, pretože jeho hlavným cieľom je skúmať bezpečnosť liečby,“ uviedol. „Veľmi rád by som videl, či budeme sledovať také úspechy, až liečbu nasadíme u väčšieho počtu pacientov,“ dodal.

BBC píše, že to nie je prvýkrát, keď vedci na liečbu rakoviny použili vírus. Proti rakovine kože v pokročilom štádiu už niekoľko rokov lekári nasadzujú vakcínu zvanú T-Vec, ktorá je založená aj na modifikovanej variante vírusu herpes simplex. Podľa Harringtona je RP2 vylepšenou verziou terapie T-Vec. „Má iné modifikácie vírusu a keď sa dostane do bunky nádoru, efektívne podpíše rozsudok smrti nad nimi,“ povedal.

Marianne Bakerová, ktorá pôsobí v Cancer Research UK, najväčšej nezávislej organizácii pre výskum rakoviny na svete povedala, že nové povzbudivé poznatky môžu zmeniť postupy v liečbe rakoviny. „Vedci zistili, že vírusy môžu pomáhať pri liečení rakoviny už pred sto rokmi, ale nedokázali prísť na to, ako ich využiť bezpečne a efektívne,“ uviedla. Podľa nej sú potrebné ďalšie štúdie, aby sa ukázalo ako dobre RP2 funguje.

Nobelova cena Čítajte aj Nobelovu cenu za medicínu dostal švédsky expert na evolučnú genetiku Svante Pääbo

„Z výskumu vyplýva, že dobrou stratégiou je kombinovať rôzne druhy liečby a vírusová terapia by sa mohla stať jednou zo zbraní v boji proti rakovine,“ dodala Bakerová.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #liečba #vírus #testy #herpes