Nobelovu cenu za fyziku dostane trojica vedcov za experimenty s fotónmi

Laureátmi Nobelovej ceny za fyziku na rok 2022 sú Francúz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakúšan Anton Zeilinger.

04.10.2022 12:21
Fe N1Ya AWYAA8U1g Foto:
debata

Laureátmi Nobelovej ceny za fyziku na rok 2022 sú Francúz Alain Aspect, Američan John Clauser a Rakúšan Anton Zeilinger. Trojica vedcov sa venuje výskumu v odbore kvantovej fyziky a ocenenie dostane za experimenty s previazanými fotónmi, oznámila dnes v Štokholme Kráľovská švédska akadémia vied.

Vedci vykonali priekopnícke experimenty s previazanými kvantovými stavmi, pri ktorých sa dve častice správajú ako jedna jednotka, aj keď sú navzájom oddelené. Týmito pokusmi vedci ukázali cestu k novým technológiám spočívajúcim na kvantových informáciách, zdôvodnila svoje rozhodnutie švédska akadémia.

Vlani dostali Nobelovu cenu za fyziku Američan japonského pôvodu Syukuro Manabe, Nemec Klaus Hasselmann a Talian Giorgio Paris za prácu na vytváraní fyzikálnych modelov zemskej klímy.

Už v pondelok bol vyhlásený tohtoročný držiteľ Nobelovej ceny za fyziológiu a lekárstvo. Stal sa ním švédsky vedec Svante Pääbo, priekopník vedného odboru paleogenetiky človeka. V nasledujúcich dňoch budú oznámené mená laureátov Nobelových cien za chémiu, literatúru a za mier.

Popri medaile a diplomu na laureáty Nobelových cien čaká aj finančná prémia, ktorá činí desať miliónov švédskych korún. Laureáti ocenení slávnostne prevezmú 10. decembra, v deň výročia úmrtia švédskeho vynálezcu dynamitu Alfreda Nobela, na základe ktorého závetu sú ceny udeľované.

K téme si vypočujte podcast denníka Pravda s biochemikom Jaromírom Pastorekom.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.
debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #fyzika #fotóny