OSN a Červený kríž: Niektoré oblasti Zeme budú pre horúčavy neobývateľné

Vlny horúčav sa v niektorých regiónoch na planéte Zem tak zintenzívnia, že sa tieto územné oblasti stanú neobývateľnými.

10.10.2022 17:07
zmena klimy  klimaticka zmena  klima Foto:
debata (2)

V pondelok na to upozornili Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) a Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK).

Horúčavy v africkom regióne Sahel, v Africkom rohu a v južnej a juhovýchodnej Ázii „presiahnu ľudské fyziologické a spoločenské limity“, čo bude mať za následok „obrovské utrpenie a straty na životoch“, uviedli organizácie.

mušky a larvy Čítajte aj Sliny lariev vijačky voskovej rýchlo rozkladajú polyetylén

Katastrofy zapríčinené extrémnym teplom, ktoré sa tento rok odohrali v Somálsku či Pakistane, naznačujú „budúcnosť so smrteľnejšími, častejšími a intenzívnejšími humanitárnymi stavmi núdze“, uvádza sa v spoločnej správe, ktorú OCHA a MVČK vypracovali pred novembrovou klimatickou konferenciou COP27 v Egypte.

„Existujú hranice, po prekročení ktorých nemôžu ľudia vystavení extrémnemu teplu a vlhkosti prežiť,“ píše sa v správe. Podľa výpočtov OCHA a MVČK sa tak môže stať už v najbližších desaťročiach.

Kombinované riziko starnutia obyvateľstva, otepľovania planéty a urbanizácie tiež spôsobí, že čoraz viac ľudí v rozvojových krajinách bude patriť k ohrozeným skupinám ľudskej populácie. Choroby a úmrtia pritom viac hrozia poľnohospodárskym pracovníkom, deťom, seniorom a tehotným ženám.

orol Čítajte aj Vlci, medvede a orly sa vracajú do Európy, ochrana priniesla plody

Organizácie vyhlásili, že na zvrátenie vĺn horúčav je potrebné urýchlene podniknúť razantné opatrenia, pričom navrhli niekoľko konkrétnych krokov.

Medzi päť krokov, ktoré OCHA a MVČK navrhli na riešenie tejto situácie, patrí aj poskytovanie včasných informácií obyvateľom a jednotlivým štátnym predstaviteľom, nájdenie nových spôsobov na financovanie opatrení na miestnej úrovni či testovanie vhodnejších teplotných úkrytov či ochladzovacích centier.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Zem #OSN #zmena klímy