Pandémia Slovákom skrátila život o 33 mesiacov. Naopak, Nórom predĺžila o 1,7 mesiaca

Pandémia covidu-19 znížila strednú dĺžku života v mnohých krajinách najviac za posledných 70 rokov. Medzi európskymi štátmi ale panujú výrazné rozdiely a niektoré z nich dokázali vlani pokles strednej dĺžky života zvrátiť, v Nórsku sa dokonca od vypuknutia pandémie nádeje dožitia predĺžila o 1,7 mesiaca.

17.10.2022 20:35
seniori dôchodcovia dôchodca penzista Foto:
debata (8)

V Českej republike sa od roku 2019 skrátila o 22 mesiacov, na Slovensku dokonca až o 33 mesiacov. Vyplýva to zo štúdie niekoľkých európskych vedcov, ktorá bola dnes zverejnená v časopise Nature Human Behaviour.

„Stredná dĺžka života vyjadruje súčasný stav zdravia populácie. Ak stúpa úmrtnosť, nádej dožitia sa skracuje, a naopak,“ píše sa v štúdii, ktorá skúmala vývoj v 29 krajinách v rokoch 2015 až 2021 so zvláštnym zameraním na dva pandemické roky (2020). Študovala dáta z veľkej časti európskych krajín, zo Spojených štátov a z Čile.

Stredná dĺžka života alebo nádej dožitia udáva priemerný počet rokov, ktorý má pred sebou jedinec v určitom veku, pokiaľ by zostali zachované úmrtnostné pomery v sledovanom období.

Najviac sa skrátila stredná dĺžka života od začiatku pandémie v Bulharsku (o 43 mesiacov), druhé je v tejto tabuľke Slovensko (33 mesiacov) a tretie Spojené štáty (28 mesiacov). Česká republika skončila v tejto tabuľke ôsma so strednou dĺžkou života o 22 mesiacov kratšia od roku 2019.

Foto: nature.com
tabulka

Najlepšie na tom sú podľa tejto štúdie severské krajiny – vo Švédsku, Fínsku a Dánsku sa nádej dožitia skrátila ani nie o mesiac (rovnako ako vo Švajčiarsku) a v Nórsku sa dokonca o necelé dva mesiace predĺžila.

Zo štúdie tiež vyplynulo, že nádej dožitia sa skrátila menej v krajinách, kde bola vyššia zaočkovanosť proti covidu. Pandémia tiež zväčšila rozdiel medzi strednou dĺžkou života mužov a žien, vyplynulo zo štúdie, na ktorej sa podieľali vedci z Oxfordskej univerzity či z Inštitútu Maxa Plancka.

Väčšina krajín zaznamenala značné predĺženie strednej dĺžky života v druhej polovici 20. storočia. V tomto storočí sa ale tempo predlžovania nádeje dožitia v niektorých vyspelých krajinách spomalilo už pred pandémiou covidu-19, napríklad v USA či Anglicku, Walese a Škótsku. Jedným z dôvodov mohla byť obezita či choroby ako napríklad cukrovka.

Podľa štúdie, o ktorej informovala agentúra DPA, sa väčšina vyspelých európskych krajín z pandemického vplyvu na dĺžku života čoskoro spamätá, naopak v USA či Rusku odhadujú títo vedci ďalšie skracovanie nádeje dožitia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #Covid-19 #stredná dĺžka života #dožitie