Európania pili mlieko už pred 7400 rokmi, zistili vedci

Európski poľnohospodári začali piť a používať mlieko približne pred 7400 rokmi. Vedci našli stopy mliečneho tuku na keramike z obdobia zhruba 5400 rokov pred naším letopočtom. Ide o zrejme najstarší dôkaz konzumácie mlieka v Európe.

27.10.2022 06:00
mlieko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci objavili stopy mlieka pomocou techniky, ktorá sa zameriava na bielkoviny zo zvyškov živočíšnych tukov, takže je vhodná na určenie doby, kedy sa určitá potravina začala jesť alebo inak používať. V rámci výskumu na Bristolskej univerzite analyzovali viac ako 4300 keramických nádob zo 70 pravekých sídlisk, v ktorých boli nájdené zvyšky jedla.

Výsledky odhalili značné rozdiely v používaní mlieka naprieč Európou, pričom iba v 65 percentách skúmaných lokalít vedci objavili doklady o mliečnych tukoch v keramických nádobách.

mor, čierny mor, bubonický mor Čítajte aj Stredoveký mor možno zmenil našu imunitu, uvádzajú vedci

Zistenie naznačuje, že používanie mlieka nebolo v čase kultúry s lineárnou keramikou medzi poľnohospodármi všeobecne rozšírené.

„Je úžasné, že sa nám podarilo presne datovať samotný počiatok využívania mlieka ľuďmi v praveku,“ povedala vedúca autorka štúdie Emmanuelle Casanova. „Rozvoj zmiešaného hospodárstva zmenil stravovanie pravekých ľudí zavedením nových potravinových komodít, ako je mlieko a mliečne výrobky, čo pokračuje až do súčasnosti,“ dodala.

komar Čítajte aj Pach niektorých ľudí pôsobí na komáre ako silný magnet

„Tento výskum je nesmierne významný, pretože predkladá nové poznatky o načasovaní hlavných zmien v spôsoboch získavania potravy, ako sa vyvíjali v Európe,“ povedal spoluautor štúdie Richard Evershed.

„Poskytuje jasný dôkaz, že mliečne potraviny boli v ranom neolite v širokom obehu, a to aj napriek rozdielom v rozsahu činnosti,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #mlieko #živočíšne tuky #konzumácia mlieka