Vedci objavili stopy mlieka pomocou techniky, ktorá sa zameriava na bielkoviny zo zvyškov živočíšnych tukov, takže je vhodná na určenie doby, kedy sa určitá potravina začala jesť alebo inak používať. V rámci výskumu na Bristolskej univerzite analyzovali viac ako 4300 keramických nádob zo 70 pravekých sídlisk, v ktorých boli nájdené zvyšky jedla.
Výsledky odhalili značné rozdiely v používaní mlieka naprieč Európou, pričom iba v 65 percentách skúmaných lokalít vedci objavili doklady o mliečnych tukoch v keramických nádobách.
Čítajte aj Stredoveký mor možno zmenil našu imunitu, uvádzajú vedciZistenie naznačuje, že používanie mlieka nebolo v čase kultúry s lineárnou keramikou medzi poľnohospodármi všeobecne rozšírené.
„Je úžasné, že sa nám podarilo presne datovať samotný počiatok využívania mlieka ľuďmi v praveku,“ povedala vedúca autorka štúdie Emmanuelle Casanova. „Rozvoj zmiešaného hospodárstva zmenil stravovanie pravekých ľudí zavedením nových potravinových komodít, ako je mlieko a mliečne výrobky, čo pokračuje až do súčasnosti,“ dodala.
Čítajte aj Pach niektorých ľudí pôsobí na komáre ako silný magnet„Tento výskum je nesmierne významný, pretože predkladá nové poznatky o načasovaní hlavných zmien v spôsoboch získavania potravy, ako sa vyvíjali v Európe,“ povedal spoluautor štúdie Richard Evershed.
„Poskytuje jasný dôkaz, že mliečne potraviny boli v ranom neolite v širokom obehu, a to aj napriek rozdielom v rozsahu činnosti,“ dodal.