Basy zvyšujú chuť ľudí tancovať a netreba ich ani počuť

Kanadským vedcom sa podarilo výskumom potvrdiť, že hlboké basové tóny zvyšujú chuť ľudí tancovať.

16.11.2022 06:00
salsa, tanec Foto:
Necháte sa zlákať salsou?
debata

Výsledky zverejnené v časopise Current Biology ukázali, že účastníci experimentu v kanadskom Hamiltone tancovali takmer o 12 percent viac, keď sa do hudby pridali basy s veľmi nízkou frekvenciou. Tento zvuk tanečníci nepočuli.

„Nevedeli povedať, kedy tieto zmeny (v hudbe) nastali, ale poháňalo ich to do pohybu,“ povedal agentúre AFP neurológ David Cameron z McMasterovej univerzity v Hamiltone, ktorý štúdiu viedol.

capstone Čítajte aj NASA: Sonda CAPSTONE sa dostala na orbitu Mesiaca

Experiment potvrdzuje známy vzťah medzi basmi a tancom, ktorý však doteraz nebol vedecky dokázaný. „Môžeme ľudí primäť, aby tancovali viac, ak pridáme basy?“ formuloval základnú otázku výskumu Cameron.

Návštevníkom koncertu elektronického dua Orphyx v experimentálnej budove LIVElab dali čelenky na snímanie pohybu. Výskumníci potom každé dve minúty zapínali a vypínali reproduktory s veľmi nízkymi basmi. Vždy, keď boli zapnuté, sa objem pohybu návštevníkov zvýšil o zhruba 12 percent.

Podľa Cameronovej teórie basy aj keď ich ľudia nepočujú cez pokožku a vnútorné ucho stimulujú zmyslové systémy v tele, ktoré sú veľmi úzko spojené s motorickým systémom. Frontálny kortex mozgu, zodpovedný za zložité duševné funkcie ako premýšľanie či rozhodovanie, pritom obchádzajú.

čili, papričky, korenie, paprika, červená Čítajte aj Vedci: Čili papričky predlžujú život. Ako účinkujú a prečo by sme sa im nemali vyhýbať?

Ukazuje sa, že stimulácia týchto systémov basmi „povzbudí váš motorický systém, čo pridá trochu energie a elánu do vašich pohybov v reálnom svete,“ vysvetľuje hypotézu Cameron. Dúfa, že sa mu ju podarí overiť v budúcich experimentoch.

Dôvod, prečo ľudia vôbec tancujú, však vysvetliť stále nedokáže. Väčšina teórií sa odvoláva na sociálnu súdržnosť. „Keď sa s ľuďmi zosynchronizujete, tak máte tendenciu cítiť sa s nimi následne tak trochu previazaní,“ dodal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #vedci #výskum #basy