V Británii začínajú deti testovať na riziko vzniku diabetu prvého typu

Vedci v Británii spustili skúšobný skríningový program na diabetes mellitus prvého typu (DM1) pre deti.

18.11.2022 06:00
cukrovka, diabetes, glukomer Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zámerom je odhaliť toto celoživotné ochorenie čo najskôr a znížiť riziko komplikácií.

Do štúdie „Včasné sledovanie autoimúnneho diabetu“ (Elsa) bude pozvaných približne 20 000 detí vo veku od troch do 13 rokov. Vďaka krvným testom vedci posúdia riziko vzniku DM1, zabezpečia rýchlu diagnózu a budú vedieť predísť vážnym stavom ochorenia. Jedinou možnosťou liečenia DM1 je v súčasnosti podávanie inzulínu, pričom v Spojenom kráľovstve žije asi 400 000 ľudí s týmto ochorením. Najznámejšou je bývalá premiérka Theresa Mayová.

VEDA Izrael nápis najstarší abecedný hrebeň vši Čítajte aj Vedci našli na hrebeni na vši najstarší nápis a vykonali transfúziu umelej krvi

„Dúfame, že Elsa pomôže zaviesť program včasného zistenia DM1 pre deti v Spojenom kráľovstve a povzbudí rodiny s deťmi vo vhodnom veku, aby zvážili účasť,“ povedal špecialista na diabetes z univerzity v Birminghame profesor Parth Narendran.

Pri ochorení DM1 imunitný systém „omylom“ zničí beta bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Následné nekontrolované zvýšenie hladiny cukru v krvi spôsobuje hyperglykémiu a v prípade neliečenia diabetickú ketoacidózu (DKA), ktorá sa bez podania inzulínu a rehydratácie končí kómou a smrťou. V Británii viac ako štvrtine detí diagnostikujú DM1 až vo fáze DKA, čo si vyžaduje urgentnú nemocničnú liečbu.

Vedci dokážu zistiť riziko vzniku DM1 vďaka markerom nebezpečných autoprotilátok v krvných testoch, ktoré sa môžu objaviť dlho pred akýmikoľvek príznakmi. „Rizikové“ deti a ich rodiny tak môžu v predstihu získať podporu a vzdelávanie a pripraviť sa na prepuknutie DM1.

salsa, tanec Čítajte aj Basy zvyšujú chuť ľudí tancovať a netreba ich ani počuť

„Každý rok bez tejto choroby znamená, že (celé) detstvo neprežijú v strese z neúprosnej kontroly hladiny cukru v krvi a inzulínových injekcií, bez emocionálnej záťaže, ktorú spôsobuje DM1,“ vysvetlila Elizabeth Robertsonová, riaditeľka výskumu v charitatívnej organizácii Diabetes UK, ktorá štúdiu spolufinancuje spoločne s neziskovou organizáciou JDRF.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #diabetes #cukrovka #výskum