Fluoridácia vody pomáha chrániť detské zuby; majetkové rozdiely nestiera

Fluoridácia vody pomáha udržiavať detské zuby zdravé, ale jej vplyv na zníženie nerovností medzi bohatými a chudobnými komunitami pri starostlivosti o chrup je zanedbateľný. Ukázal to najnovší výskum britských vedcov.

19.11.2022 06:00
mliečne zuby, zubár, čistenie zubov, dieťa,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Profesor Mike Kelly z výskumného tímu Cambridgeskej univerzity povedal, že nové údaje pomôžu samosprávam, ktoré zvažujú pridávanie fluoridu do vody. „Teraz môžu urobiť toto rozhodnutie na základe najaktuálnejších informácií, nie na základe 40 rokov starých údajov,“ povedal Kelly.

Fluoridácia vody by tiež mohla pomôcť vyrovnávať rozdiely medzi bohatými a chudobnými komunitami. Prieskumy zubného zdravia totiž ukazujú, že deti z chudobnejších rodín v dospelosti väčšmi ohrozujú ochorenia ústnej dutiny.

VEDA Izrael nápis najstarší abecedný hrebeň vši Čítajte aj Vedci našli na hrebeni na vši najstarší nápis a vykonali transfúziu umelej krvi

Výskumníci sledovali chrup detí vo dvoch oblastiach grófstva Cumbria. V prvej sa fluoridácia zaviedla v roku 2013, v druhej sa do vody fluór nepridáva. Deťom vo veku tri a päť rokov kontrolovali stav mliečnych zubov a potom trvalé zuby vo veku päť, sedem a 11 rokov. Pokazené zuby malo 17,4 percenta z tých, ktoré žijú vo fluoridovanej oblasti, v porovnaní s 21,4 percenta v oblasti bez nej. U najmenších detí fluoridácia vody znižovala riziko zubného kazu asi o 26 percent.

Aj v prípade starších detí bolo vo fluoridovanej oblasti menej pokazených zubov. Štúdia však nenašla priame dôkazy o tom, že by fluoridácia vody zmenšovala nerovnosti v zdraví zubov medzi bohatšími a chudobnejšími komunitami. V tomto smere by sa mali zvážiť aj iné opatrenia. Vedci tiež odporúčajú, aby mladšia skupina bola vo veku 11 rokov vyšetrená na fluorózu. Ide o vytváranie škvŕn v sklovine trvalých zubov, ak je dieťa vystavené privysokým hladinám fluóru. V porovnaní so zubným kazom však ide o kozmetický problém.

cukrovka, diabetes, glukomer Čítajte aj V Británii začínajú deti testovať na riziko vzniku diabetu prvého typu

Predseda Združenia britských zubárov (BDA) Eddie Crouch povedal, že proti šíreniu zubného kazu musí viac urobiť aj vláda. „Od podpory fluoridácie vody až po čistenie zubov pod dohľadom v školách sme vyskúšali a otestovali postupy, ktoré môžu ušetriť peniaze a zlepšiť zdravie ústnej dutiny,“ povedal. „Chýba už len vôľa realizovať ich.“

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #vedci #výskum #detské zuby #fluoridacia