Džavotanie rodičov na bábätká je vo väčšine svetových jazykov podobné, tvrdí štúdia

Niektoré rysy bľabotania dospelých na malé bábätká, ako je výška tónu či melódie, sú si veľmi podobné vo väčšine svetových jazykov.

28.11.2022 06:00
bábätko, uterák, prekvapenie, dojča, batoľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Uviedol to denník Independent s odvolaním sa na štúdiu, ktorá podľa jej autorov osvetľuje, ako deti chápu jazyk, a tiež na kognitívny vývoj dojčiat.

Vedci z univerzity v anglickom Yorku analyzovali 88 štúdií, ktoré sa zaoberali džavotaním dospelých na bábätká, teda spôsobom reči v angličtine známom ako „baby talk“ alebo „rodičovčina“. A položili si otázku, čo vlastnosti tohto rozhovoru prezrádzajú o jej funkcii vo vývoji detského jazyka. Z výskumu o parametroch reči, vrátane jej frekvencie a rozmanitosti, používania samohlások aj rýchlosti artikulácie zistili, že rodičia hovoria na dojčatá veľmi podobne vo väčšine svetových jazykov. Výrazne sa líšil iba spôsob, akým preháňali rozdiely medzi samohláskami.

včela, včely Čítajte aj Včely radia čísla podľa veľkosti zľava doprava, tvrdí štúdia

Väčšina ľudí po celom svete tak používa vyššie tóny, melodickejšie frázy a pomalšie artikuluje, keď hovorí s novorodencami v porovnaní s tým, ako hovorí s dospelými. Podľa vedcov je však potrebný ďalší výskum, aby bolo možné pochopiť, prečo to tak je. Nové štúdie by sa tiež mali viac zamerať na iné ako západné jazyky. Autori štúdie tiež zistili, že džavotanie rodičov sa v priebehu času mení, keď deti lepšie ovládajú jazyk, a postupne ho približujú viac k spôsobu hovoru dospelých.

Vyššie tóny, melodickejšie zvuky a prehnané samohlásky však u detí ešte nejaký čas pretrvávajú. S podobným záverom prišla aj štúdia, o ktorej informoval denník The New York Times (NYT). Viac ako 40 vedcov zhromaždilo a analyzovalo 1 615 hlasových nahrávok od 410 rodičov zo šiestich kontinentov v 18 jazykoch z rôznych komunít: vidieckych aj mestských, izolovaných aj kozmopolitných, pripojených na internet aj bez počítačovej siete, od lovcov v Tanzánii po mestských obyvateľov v Pekingu.

antikoncepcia, mladá žena, tabletky, pilulky Čítajte aj Štvrtina žien viní z rozpadu vzťahu hormonálnu antikoncepciu

V závere výskumu uviedli, že rodičovčina je zrejme takmer univerzálna pre ľudí na celom svete. Podľa vedcov plní rodičovské džavotanie mnoho dôležitých vývojových a evolučných funkcií, pomáha dojčatám lepšie si zapamätať slová a umožňuje im spájať si zvuky s tvarmi úst, čo vnáša zmysel do chaosu okolo nich. Tiež zmyslom uspávaniek je plačúce bábätko upokojiť a vyšší tón hlasu dokáže lepšie udržať jeho pozornosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #štúdia #rodičia #batoľa #džavot