Vedci sa pozreli do mozgu ľudí trpiacich migrénou. Našli tam kľúč k pochopeniu bolesti

Medzinárodný vedecký tím sa pozrel hlboko do ľudského mozgu, aby zistil, aký vplyv naň má migréna. Vďaka novej analýze teraz odborníci dúfajú, že by mohli prísť s účinnou liečbou tohto pre mnohých chronického problému.

10.12.2022 06:00
žena, bolesť hlavy, migréna, ochorenie Foto:
Mozog s bolesťou. Šípky označujú centrá bolesti.
debata

Vedci výsledky svojho výskumu predstavili na konferencii Severoamerickej rádiologickej spoločnosti. Informáciu priniesla česká spravodajská televízia ČT24.

Pomocou najcitlivejšej magnetickej rezonancie sa ako prví pozreli na mozgy 20 ľudí s migrénou, z ktorých 10 trpelo chronickou a 10 malo epizodickú migrénu bez aury. Na porovnanie sa pozreli aj na mozgy piatich zdravých osôb zodpovedajúceho veku. V oboch skupinách ľudí s migrénou našli väčší počet zväčšených perivaskulárnych priestorov – ide o akési vrecká naplnené tekutinou, ktoré sa nachádzajú v blízkosti krvných ciev v určitých častiach tela, vrátane mozgu.

Mozog s bolesťou. Šípky označujú centrá bolesti. Foto: RNSA
migrena Mozog s bolesťou. Šípky označujú centrá bolesti.

„Perivaskulárne priestory sú súčasťou systému odvádzania tekutín z mozgu,“ uviedol Wilson Xu, ktorý sa na výskume podieľal. „Štúdium toho, ako prispievajú k migréne, by nám mohlo pomôcť lepšie pochopiť zložitosť toho, ako migréna vzniká.“ Zväčšené perivaskulárne priestory sú spájané aj s ďalšími neurologickými ochoreniami, ako je napríklad demencia. Je to ale prvýkrát, čo boli takéto zmeny identifikované v tejto konkrétnej oblasti mozgu u osôb trpiacich migrénou. Zároveň upozorňujú, že dôsledky toho, čo zistili, sú zatiaľ neisté.

Niektoré štúdie už naznačovali možnú súvislosť medzi bolesťami hlavy a týmito zväčšenými priestormi, ale mnoho iných nič také nepotvrdilo. A nie je tiež jasné, prečo by sa mali u chorých objavovať. Vedci špekulujú, že by mohli predstavovať poruchu mozgového glymfatického systému, ktorý využíva perivaskulárne kanály na odplavovanie odpadových látok z mozgu. Aj keby táto hypotéza bola pravdivá, nie je jasné, či sa tieto rozšírené priestory objavujú v dôsledku migrény, alebo či hrajú úlohu pri jej vzniku.

Čo je glymfatický systém

Cievny detoxikačný systém mozgu, analogický k lymfatickému systému. Umožňuje transport rozpustených a odpadových látok z mozgovomiechového moku a extracelulárnej tekutiny mozgu.

Autori varujú pred predčasným nadšením – ide zatiaľ iba o primárny výskum, ktorý sa snaží popísať, čo sa vôbec v hlave deje. Cesta k možnému lieku môže trvať ďalšie desiatky rokov, ale táto štúdia by mohla byť prvým krokom na tejto dlhej ceste.

„Výsledky našej štúdie by mohli inšpirovať rozsiahlejšie výskumy, ktoré by pokračovali v skúmaní toho, ako zmeny v mikroskopických cievach a zásobovaní mozgu krvou prispievajú k rôznym typom migrény,“ povedal Xu. „Nakoniec by nám to mohlo pomôcť vyvinúť nové, personalizované spôsoby diagnostiky a liečby migrény.“

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #vedci #analýza #výskum #migréna #liečba migrény