Očkovanie proti covidu vykázalo u detí vysokú účinnosť v ochrane pred úmrtím, ukázala štúdia

Podľa novej analýzy z Argentíny chráni očkovanie proti covidu deti aj v čase omikronu.

16.12.2022 06:00
1679738956 Foto:
debata (11)

Ochrana proti samotnej nákaze síce rýchlo poklesla, ale účinnosť voči úmrtiu kvôli tejto chorobe zostáva stále vysoká, uviedla spravodajská televízia ČT24.

„Deťom nič nehrozí. Covid pre mladých ľudí nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo. Očkovanie proti vírusu SARS-CoV-2 je pre dospievajúcich zbytočné.“ Všetky tieto myšlienky zaznievajú vo verejnom priestore veľmi často a podľa novej štúdie argentínskych lekárov sú nepravdivé. A ich dopady môžu mladým ľuďom uškodiť.

onkológia, bunky, rakovina, onkologické choroby, leukémia, lymfóm Čítajte aj Britskí lekári predstavili inovatívnu liečbu leukémie, malá pacientka je v remisii

Rozsiahla recenzovaná štúdia sa pozrela na to, aké účinné je očkovanie proti covidu u detí a mládeže. Vedci v nej sledovali údaje o 139 tisícoch detí v dvoch vekových skupinách – medzi tromi a jedenástimi rokmi (deti) a medzi dvanástimi a sedemnástimi rokmi (dospievajúci). Výsledky podľa autorov jasne dokazujú prospešnosť vakcín proti tejto chorobe, najmä ako ochrany pred úmrtím dieťaťa.

Platilo pritom, že tri plné očkovania chránili lepšie ako len čiastočné očkovanie. Vakcíny, ktorými boli deti a mládež v Argentíne očkované, mali veľmi podobné výsledky – išlo o očkovacie látky na princípe mRNA od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna a čínsku látku BBIBP-CorV spoločnosti Sinopharm, ktorá sa využívala u tých najmladších.

Autori práce uvádzajú, že na rozdiel od dospelých a najmä seniorov nepredstavuje nový koronavírus pre mladšiu populáciu zďaleka takú hrozbu.

žena, bolesť hlavy, migréna, ochorenie Čítajte aj Vedci sa pozreli do mozgu ľudí trpiacich migrénou. Našli tam kľúč k pochopeniu bolesti

Napriek tomu aj u nej riziko vážneho priebehu a dokonca úmrtia existuje. Takzvaná hrubá miera smrteľnosti sa podľa argentínskych údajov u detí pohybuje okolo 0,05 percenta – čo znamená, že na túto chorobu zomrie priemerne päť detí z každých desiatich tisíc nakazených.

„Zníženie chorobnosti a úmrtnosti u dospelých, ktorí boli vzhľadom na vysokú úmrtnosť prvou prioritnou populáciou, bolo u vakcín pozoruhodné. Na rozdiel od tejto populácie má infekcia v detskom a adolescentnom veku obvykle mierny priebeh, hoci boli hlásené aj závažné prípady s vážnymi následkami (napríklad multisystémový zápalový syndróm) a dokonca s fatálnymi následkami, najmä u detí s komorbiditami,“ konštatujú autori.

Vedci porovnávali, ako často končia očkovaní a neočkovaní v nemocniciach, ako často umierajú a ako často u nich PCR alebo antigénne testy preukázali nákazu.

Výsledky ukázali, že keď v populácii prevládal variant delta, bola účinnosť vakcíny proti nákaze vírusom SARS-CoV-2 po dvoch týždňoch od očkovania u detí 61,2 percenta a u dospievajúcich 66,8 percenta. Po príchode variantu omikron ale výrazne poklesol. Akonáhle prišiel tento viac nákazlivý, ale menej smrtiaci variant, bola účinnosť proti nákaze len 15,9 percenta u detí a 26 % u dospievajúcich.

Elon Musk Čítajte aj Musk chce do pol roka začať testovať čipy do ľudského mozgu. Jeho firma čaká na povolenie

Autori dodávajú, že výrazný pokles u detí môže byť spôsobený čínskou vakcínou, ktorá zaznamenáva rýchlejší úbytok ochrany aj v iných štúdiách.

Zlou správou je, že účinnosť vakcíny v priebehu času klesala, najmä v prípade omikronu. Zatiaľ čo pätnásť až tridsať dní po očkovaní bola u detí 37,6 percenta, po viac ako dvoch mesiacoch klesla na iba dve percentá, u dospievajúcich bol pokles z 55,8 percenta na 12,4 percenta.

Účinnosť vakcíny proti úmrtiu bola počas doby s omikronom 66,9 percenta u detí a 97,6 percenta u dospievajúcich.

V skupine, ktorú vedci sledovali, došlo v súvislosti s covidom k päťdesiatim úmrtiam. Dve úmrtoa autori zo štúdie vylúčili po overení, že príčina úmrtia nesúvisela s chorobou. Väčšina prípadov sa stala v čase, keď prevládal omikron, počas vlny variantu delta zomrelo sedem detí, žiadne z nich nebolo očkované.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #očkovanie #koronavírus #Covid-19