Britskí lekári predstavili inovatívnu liečbu leukémie, malá pacientka je v remisii

Britskí lekári cez víkend na odbornej konferencii predstavili inovatívnu liečbu leukémie, ktorú považujú za revolučný pokrok v medicíne.

13.12.2022 15:34
onkológia, bunky, rakovina, onkologické... Foto:
debata

Trinásťročné dievča, u ktorého nezaberali žiadne formy liečby, sa pred rokom dostalo do starostlivosti tímov zdravotníkov z londýnskej detskej nemocnice Great Ormond Street Hospital (GOSH). Vďaka génovej terapii sa z terminálneho štádia zhubnej rakoviny dostala do remisie a je v podstate vyliečená.

Trinásťročnej Alysse diagnostikovali obzvlášť agresívnu formu leukémie vlani v máji. Chemoterapia ani transplantácia nezaberali, zostávala už len paliatívna starostlivosť. Dievča sa zúčastnilo klinických testov a po 28 dňoch bolo v remisii, teda bez zjavných príznakov choroby, a úspešne podstúpilo druhú transplantáciu kostnej drene.

Lekári pri experimentálnej liečbe zasiahli do DNA. Vzali T-lymfocyty, ktoré majú na starosti bunkovú imunitu, od zdravého darcu a „naučili“ ich pomáhať Alyssinmu telu. Dievča je podľa nemocnice prvou známou pacientkou, ktorá dostala modifikované T-lymfocyty. Lekári svoje poznatky predstavili na výročnom stretnutí Americkej hematologickej spoločnosti.

„Ide o vynikajúcu ukážku toho, ako môžeme vďaka odborným tímom a infraštruktúre spojiť špičkové technológie v laboratóriu s reálnymi výsledkami pre pacientov v nemocnici,“ uviedol imunológ Waseem Qasim z GOSH.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #onkológia #leukémia