Rastlinná strava môže znížiť riziko rakoviny čriev u mužov o 22 percent

Konzumácia rastlinnej stravy bohatej na zeleninu, celozrnné výrobky, orechy a strukoviny môže u mužov znížiť riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka o viac ako pätinu. Informoval o tom The Guardian s odkazom na rozsiahlu štúdiu amerických a juhokórejských vedcov, ktorým sa ale nepodarilo potvrdiť podobnú súvislosť u žien.

29.12.2022 06:00
hrubé črevo, rakovina, doktor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štúdie sa zúčastnilo 79 952 mužov z USA. Vyplynulo z nej, že tí, ktorí jedli najväčšie množstvo zdravých rastlinných potravín, mali o 22 percent nižšie riziko rakoviny čriev ako tí, ktorí jedli najmenej rastlinnej stravy.

U žien, ktorých bolo do výskumu zahrnutých 93 475, vedci takú súvislosť nezistili. Tím naznačil, že súvislosť je jasnejšia u mužov, ktorí majú celkovo vyššie riziko kolorektálneho karcinómu. Ich zistenia boli publikované v časopise BMC Medicine.

Greenland Ecosystem 875x500px Čítajte aj Vedci našli v Grónsku najstaršiu DNA. Ukázala premeny ostrova vplyvom klímy

Vedci sa účastníkov výskumu pýtali, ako často jedia určité potraviny a nápoje zo zoznamu viac ako 180 položiek. Zisťovali aj veľkosť ich porcií. Respondenti mohli zaškrtnúť, že jednotlivé potraviny konzumujú „nikdy alebo takmer nikdy“ až po „dvakrát alebo viackrát denne“. Pri nápojoch sa odpovede pohybovali od „nikdy alebo takmer nikdy“ až po „štyrikrát alebo viackrát denne“.

Skupiny potravín boli rozdelené na zdravé rastlinné potraviny (celozrnné výrobky, ovocie, zelenina, rastlinné oleje, orechy, strukoviny ako šošovica a cícer, čaj a káva), menej zdravé rastlinné potraviny (rafinované obilniny, ovocné šťavy, zemiaky, pridané cukry) a živočíšne potraviny (živočíšne tuky, mliečne výrobky, vajcia, ryby alebo morské plody, mäso).

vlašské orechy, semená, rastlinné oleje Čítajte aj Hovorí sa im "potravina mozgu", pretože podporujú jeho činnosť. A nielen to... O čom je reč? O vlašských orechoch

„Predpokladáme, že antioxidanty obsiahnuté v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, by mohli prispievať k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka tým, že potláčajú chronický zápal, ktorý môže viesť k vzniku rakoviny,“ uviedol jeden z autorov štúdie.

Muži mali na začiatku štúdie v priemere 60 rokov, zatiaľ čo ženy 59 rokov. Väčšina ľudí, u ktorých bola diagnostikovaná rakovina čriev, je staršia ako 60 rokov.

thumbnail 1. operacka chirurgia Čítajte aj Levočskí chirurgovia prvýkrát použili novú operačnú metódu. Na vyplnenie kostného defektu im poslúžilo bioaktívne sklo

Počas štúdie ochorelo rakovinou hrubého čreva 4976 osôb (2,9 percenta účastníkov) a okrem stravy boli zohľadnené aj ďalšie faktory, ktoré mohli výsledky ovplyvniť, napríklad to, či ľudia trpeli nadváhou.

Vedci upozornili, že vzhľadom na pozorovací charakter štúdie zatiaľ nemožno vyvodzovať závery o príčinnej súvislosti medzi príjmom rastlinných potravín a rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva.

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #ovocie #zelenina #jedlo #rakovina hrubého čreva #rastlinná strava