Agentúry v USA skúmajú možnú súvislosť medzi vakcínou proti covidu a mŕtvicou

Americký bezpečnostný monitorovací systém upozornil, že posilňujúca dávka vakcíny proti covidu upravená na typ vírusu omikron amerického výrobcu liekov Pfizer Inc (PFE.N) a jeho nemeckého partnera BioNTech by mohla súvisieť s určitým typom mozgovej mŕtvice u starších dospelých.

15.01.2023 19:47
omikron variant Foto:
debata (193)

Podľa tlačovej agentúry Reuters to vyplýva z predbežných údajov, ktoré analyzovali americké zdravotnícke úrady. Iné štúdie podobný problém nehlásia. V Európe bolo podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) podaných bivalentných vakcín asi 16,1 miliónov dá­vok.

Americké Stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Americká lieková agentúra FDA v piatok informovali o odhalení možného bezpečnostného problému, keď ľudia starší ako 65 rokov mali väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú 21 dní po očkovaní posilňujúcou dávkou Pfizer/BioNTech cievnu mozgovú príhodu, v porovnaní sa dni 22. až 44.

lorencovicova Čítajte aj Dnes je modrý pondelok – najdepresívnejší deň v roku. Ako ho prežiť s optimizmom?

Cievna mozgová príhoda, ľudovo mozgová mŕtvica, je spôsobená upchatím tepien, ktoré privádzajú krv do mozgu.

FDA a CDC zároveň upozornili, že ďalšie veľké štúdie aj záznamy z iných krajín tento bezpečnostný problém neodhalili. Celá záležitosť podľa nich vyžaduje ďalšie skúmanie. O podobných prípadoch mŕtvic neinformovalo ani Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

vila pompeje Čítajte aj V Pompejach po 20 rokoch otvorili dom Vettiovcov, Sixtínsku kaplnku mesta

Spoločnosti Pfizer a BioNTech vo svojom vyhlásení uviedli, že boli informované o správach týkajúcich sa možnej súvislosti mozgových príhod u ľudí starších ako 65 rokov s očkovaním ich vakcínou. „Ani Pfizer, ani BioNTech, ani CDC či FDA neodhalili podobné zistenia v mnohých ďalších monitorovacích systémoch v USA a na celom svete a neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by viedli k záveru, že cievna mozgová príhoda súvisí s používaním vakcín proti covidu-19 od týchto spoločností,“ dodali Pfizer s BioNTechom.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #koronavírus #Covid-19 #omikron