Konzumácia tučných rýb je spojená s nižším rizikom ochorenia obličiek, tvrdia vedci

Konzumácia aspoň dvoch porcií tučných rýb týždenne je spojená s nižším rizikom chronického ochorenia obličiek a pomalším poklesom funkcie tohto orgánu.

07.02.2023 07:00
ryby Foto:
debata (1)

Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na novú štúdiu, podľa ktorej za to môžu omega-3 mastné kyseliny obsiahnuté napríklad v makrelách, sardinkách alebo sleďoch.

Chronickým ochorením obličiek trpí na celom svete približne 700 miliónov ľudí. Môže viesť k zlyhaniu tohto orgánu a smrti. Podľa vedcov je preto naliehavo nutné identifikovať faktory, ktoré by mohli zabrániť vzniku a rozvoju tejto choroby.

Štúdia teraz zistila súvislosť medzi vyšším obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách a ďalších morských plodoch, a zníženým rizikom problémov s obličkami.

rimske stavby Čítajte aj Dlhovekosť starorímskych stavieb spočíva v nehasenom vápne, tvrdia vedci

„Medzi najbohatšie zdroje týchto mastných kyselín v strave patria tučné studenovodné ryby – napríklad lososy, sardinky, makrely a slede – a v menšej miere mäkkýše, ako sú ustrice, slávky a kraby,“ uviedol výskumník Matti Marklund z lekárskeho výskumného inštitútu George Institute for Global Health.

„Súčasné výživové odporúčania vo väčšine krajín radia aspoň dve porcie rýb týždenne, najlepšie tučných, ktoré za deň dodajú približne 250 miligramov omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom,“ uviedol Marklund.

Štúdie na zvieratách už skôr naznačili, že omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať pri funkcii obličiek, ale až doteraz boli dôkazy z výskumu na ľuďoch obmedzené. Väčšinou sa opierali len o dotazníky týkajúce sa stravy. Vedci zhromaždili výsledky 19 štúdií z 12 krajín, ktoré skúmali súvislosti medzi hladinou omega-3 mastných kyselín a rozvojom chronického ochorenia obličiek u dospelých.

sexizmus Čítajte aj Sexizmus vo Francúzsku podľa štúdie pretrváva, najmä u mladých mužov

Do hlavnej analýzy bolo zahrnutých približne 25 000 osôb vo veku 49 až 77 rokov. Po zohľadnení mnohých faktorov vrátane veku, pohlavia, rasy, indexu telesnej hmotnosti, fajčenia, príjmu alkoholu, fyzickej aktivity, srdcových ochorení a cukrovky bola vyššia hladina omega-3 mastných kyselín v morských plodoch spojená s o osem percent nižším rizikom vzniku chronického ochorenia obličiek.

Pokiaľ boli účastníci rozdelení podľa množstva konzumovaných omega-3 mastných kyselín, mali dobrovoľníci tej pätiny, ktorá ich konzumovala najviac, o 13 percent nižšie riziko vzniku chronického ochorenia obličiek ako účastníci z tej pätiny, ktorá prijímala najmenej omega-3 mastných kyselín. Vyššie hladiny boli tiež spojené s pomalším poklesom funkcie obličiek.

dna Čítajte aj Českí vedci rozlúštili unikátnu „chybnú“ DNA doposiaľ neznámeho parazita

Výskumníci upozornili, že ich zistenia sú pozorovacieho charakteru, a preto nepreukazujú, že zaradenie väčšieho množstva tučných rýb či morských plodov do jedálneho lístka jednoznačne znižuje riziko chronického ochorenia obličiek. „Na určenie tohto typu kauzality potrebujeme randomizované kontrolované štúdie,“ uviedol Marklund. Výsledky však boli po ďalšej analýze podobné a zdalo sa, že sú konzistentné naprieč vekovými skupinami. „Vyššie množstvo bolo konzistentne spojené s nižším rizikom chronického ochorenia obličiek,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #vedci #výskum #ryba #obličky #losos