Sexizmus vo Francúzsku podľa štúdie pretrváva, najmä u mladých mužov

Takmer štvrtina mladých mužov vo Francúzsku sa domnieva, že musia byť občas násilní, aby si získali rešpekt. Vyplýva to zo záverov štúdie, ktorá bola vypracovaná pre francúzsku vládu. Sexizmus vo francúzskej spoločnosti pretrváva napriek osvetovej kampani aj hnutiu MeToo, píšu o záveroch štúdie francúzske médiá.

05.02.2023 06:00
sexizmus Foto:
debata (4)

O nerovnom zaobchádzaní s ľuďmi na základe pohlavia je presvedčených 93 percent opýtaných. „Sexizmus vo Francúzsku neustupuje, práve naopak. Niektoré jeho najbrutálnejšie prejavy sa zhoršujú a najviac postihnutá je mladá generácia,“ píšu autori štúdie.

„Francúzska spoločnosť zostáva sexistická vo všetkých sférach: vo verejnej, v súkromnej, profesijnej aj mediálnej,“ dodávajú. Spoločnosť si je podľa nich vedomá tohto prístupu a odsudzuje ho v teórii, ale nie v praktickom živote.

bakteria Čítajte aj Geneticky upravené baktérie môžu bojovať s odolnosťou proti antibiotikám

Počas dopytovania 80 percent francúzskych žien uviedlo, že už zažili pocit, že sa s nimi zaobchádza horšie pre ich pohlavie. K pohlavnému styku bolo prinútených 14 percent žien z prieskumu; 37 percent bolo donútených k praktikám, s ktorými nesúhlasili. Najčastejšie išlo o nechránený styk alebo vynútený sex po požití alkoholu alebo drog. Kvôli sexistickému správaniu prevažná väčšina žien mení svoje zvyky, oblieka sa inak, než by chcela, večer nevychádza sama von, uvádza štúdia.

Odborníci v správe varujú pred zhoršujúcim sa fenoménom „násilia na sociálnych sieťach, barbarstvom v pornopriemysle“ alebo kampaniam na umlčanie žien. Nebezpečné sú tiež čoraz násilnejšie výpady „krajne pravicových užívateľov internetu proti ženám političkám, novinárkam alebo influencerkám“, citovala zo správy BFM TV.

dna Čítajte aj Českí vedci rozlúštili unikátnu „chybnú“ DNA doposiaľ neznámeho parazita

Štúdia popisuje aj tlak na mladých mužov medzi 25 a 34 rokmi, ktorí majú pocit, že sa musia správať dostatočne mužne, aby obstáli v spoločnosti. Občasné násilie na vydobytie rešpektu je potrebné podľa 23 percent respondentov z tejto vekovej skupiny. Pätina z nich si myslí, že je potrebné „chváliť sa sexuálnymi výkonmi u priateľov“, pritom pri zvyšku mužskej populácie si to myslí priemerne osem percent. O nutnosti konzumovať alkohol alebo drogy kvôli reputácii je presvedčených 22 percent mladých mužov. Zhruba rovnaké percento sa domnieva, že je kvôli rešpektu ostatných treba „jazdiť rýchlo“.

Autori štúdie svoje závery v stredu predstavia prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, píše AFP. Ako riešenie súčasného stavu navrhujú „v rámci boja so stereotypmi reguláciu digitálneho obsahu zobrazujúceho násilie alebo ponižovanie“. Navrhujú tiež zriadenie nezávislého orgánu, ktorý by bojoval proti sexistickému násiliu v politike. Žiadajú preto zvýšenie rozpočtu pre túto oblasť a personálne posilnenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #štúdia #výskum #sexizmus #MeToo