Geneticky upravené baktérie môžu bojovať s odolnosťou proti antibiotikám

Geneticky modifikované baktérie by mohli byť použité na liečbu ťažko liečiteľných chorôb. Podľa The Guardian to vyplýva z výskumu zameraného na boj proti hrozbe rezistencie voči antibiotikám, ktorý ukázal, že upravené baktérie je u myší možné zacieliť na infekcie odolné voči týmto liekom a spôsobiť tak, aby na ne zase boli citlivé. Táto metóda funguje ako "baranidlo, ktoré oblieha baktérie odolné proti antibiotikám", uviedla autorka výskumu Maria Lluchová.

04.02.2023 06:00
bakteria Foto:
debata

„Liečba prerazí diery v ich bunkových stenách, čím vytvorí kľúčové vstupné body pre antibiotiká, ktoré preniknú do infekcie a zlikvidujú ju pri zdroji. Veríme, že ide o novú sľubnú stratégiu, ktorá by mohla riešiť hlavnú príčinu úmrtnosti v nemocniciach,“ dodala vedkyňa.

elektrony, procesor, obvody, zaklada doska, elektronika, pocitace, IT, vypoctova technika, umela inteligencia Čítajte aj Nová technológia českých vedcov dokáže rozpoznať autora textu

Liečba založená na baktériách zdvojnásobila šancu myší na prežitie, vyplynulo z výskumu vykonaného Centrom pre genomickú reguláciu v Barcelone. Podanie jednej, vysokej dávky špeciálne upravených baktérií nevyvolalo žiadne známky toxicity v pľúcach. Imunitný systém sa ich po ukončení liečby zbavil do štyroch dní. Infekcie odolné voči antimikrobiálnym látkam predstavujú rastúcu hrozbu. Podľa zverejnených údajov sú priamou príčinou najmenej 1,27 milióna úmrtí ročne, uviedol britský denník.

Najnovšia štúdia nadväzuje na minuloročný klinický prelom v oblasti využitia modifikovaných vírusov, známych ako fágy, na útok na bakteriálne infekcie. Súčasná liečba sa zameriavala na baktériu Pseudomonas aeruginosa, ktorá môže viesť k ťažko liečiteľným infekciám, pretože vytvára takzvané biofilmy. Tie sa môžu prichytiť na povrchy v tele a vytvoriť nepreniknuteľné štruktúry, ktoré uniknú pôsobeniu antibiotík.

2022 12 21 Eva.jpg 1987258066 Čítajte aj Vedkyňa Eva Krupičková Pluhařová: Simulovať sa dá skoro všetko

Biofilmy môžu rásť aj na povrchu endotracheálnych trubíc, ktoré používajú kriticky chorí pacienti, ktorí na dýchanie potrebujú mechanické ventilátory. To môže spôsobiť ventilátorovú pneumóniu, ktorá postihuje až jedného zo štyroch pacientov, ktorí vyžadujú intubáciu, a približne polovicu pacientov intubovaných z dôvodu ťažkého priebehu choroby COVID-19.

Vedci použili geneticky upravenú verziu baktérie Mycoplasma pneumoniae, odstránili jej schopnosť spôsobovať mierne respiračné ochorenie a znovu ju použili na produkciu toxínov určených na zabíjanie alebo zastavenie rastu baktérie Pseudomonas aeruginosa. Tím plánuje vykonať ďalší výskum, než prejde ku klinickým testom. V budúcnosti si predstavuje, že liečba bude podávaná pomocou rozprašovača, ktorý umožní pacientovi vdychovať baktérie.

debata chyba
Viac na túto tému: #antibiotiká #vedci #výskum #bunky #baktérie