Ľudia, ktorí užívajú vitamín D, páchajú menej samovrážd, ukazuje rozsiahla štúdia

Vitamín D sa v poslednom čase ukázal ako veľmi účinný proti širokému spektru problémov. Podľa štúdie na amerických veteránoch to vyzerá, že pomáha aj na zlepšovanie psychického stavu.

27.02.2023 06:00
vitamín D, kapsula, žltá, déčko Foto:
Vitamín D.
debata

Informoval o tom portál čt24.

Ľudia, ktorí užívajú potravinové doplnky s vitamínom D, menej často páchajú samovraždy a menej často trpia sebapoškodzovaním. Vedci túto súvislosť popísali u rozsiahlej skupiny bývalých amerických vojakov, teda ľudí, ktorí trpia týmito problémami často. Pravdepodobnosť úmrtia vlastnou rukou je u nich asi jedenapolkrát vyššia ako u ostatných dospelých.

Existencia súvislosti medzi lepším psychickým stavom a vitamínom D je podľa autorov štúdie v časopise PLoS ONE jasná, zatiaľ ale nemožno povedať, že ide o príčinnú súvislosť, teda či naozaj užívanie tohto vitamínu môže za lepší duševný stav veteránov. „Ak sa to potvrdí aj v klinických štúdiách, potom by sa vitamín D mohol používať ako liek, pretože je ľahko dostupný, cenovo prijateľný a relatívne bezpečný,“ píšu autori.

deti, škôlka, predškoláci, dieťa, materská , škola Čítajte aj Deti nie sú ochotné pomôcť iným, ak je v stávke strata prisľúbenej odmeny

Výsledky sú podľa nich dostatočné, dáta totiž pochádzali od niekoľko sto tisíc osôb, o ktorých údaje sa stará americké ministerstvo pre záležitosti veteránov. V nich vedci ľahko našli dosť ľudí, ktorí užívali vitamín D, ktorých mohli porovnávať s tými, ktorí ho nekonzumujú. Rozdiel bol skutočne markantný. Tí, ktorí vitamín užívali, mali o 44 percent menej pokusov o samovraždu.

Vedci ďalej zistili, že súvislosť medzi doplnkami vitamínu D a znížením rizika samovraždy bola ešte výraznejšia u černošských veteránov. V tejto podskupine súvisela látka s približne 60-percentným znížením rizika samovražedných pokusov a sebapoškodenia.

Samy o sebe sú tieto náznaky dostatočné, ale existujú aj staršie výskumy, ktoré argument o účinnosti vitamínu D podporujú. Tak napríklad podľa prehľadovej štúdie z roku 2018 trpí nedostatkom vitamínu D takmer polovica americkej populácie, ale medzi hispánskou a černošskou menšinou je tento nedostatok výrazne vyšší.

Nie je to ani tak socioekonomickými faktormi, ako skôr tými biologickými. Vitamín D sa totiž syntetizuje v koži pri kontakte so slnečnými lúčmi, ale ľudia s tmavšou pigmentáciou pravdepodobne potrebujú intenzívnejšie vystavenie UV žiareniu, aby si ich telo vytvorilo dostatok tejto látky.

Nedostatok vitamínu D je spojený s množstvom zdravotných problémov, vrátane bolestí, slabosti kostí a svalov, zvýšeného rizika úmrtia na srdcové choroby, kognitívnych porúch, detskej astmy a niektorých druhov rakoviny. Predchádzajúce výskumy tiež naznačili súvislosť medzi hladinou vitamínu D a depresiou a ďalšími psychickými problémami.

spermie, spermia, oplodnenie Čítajte aj Nová antikoncepcia pre mužov dočasne paralyzuje spermie. Testy na myšiach boli úspešné

Autori súčasne priznávajú, že ich výskum má aj niekoľko slabín. Do skupiny užívajúcej vitamín D zaradili len tých, ktorí ho majú na predpis, ale ľudia si tento doplnok stravy môžu kupovať aj bez lekárskeho predpisu.

Súčasne je možné, že tí, ktorí „déčko“ užívali na predpis, mohli spájať aj iné faktory. Napríklad to, že mali kvalitnejšie zdravotné alebo sociálne poistenie ako druhá skupina. Napriek tomu vedci považujú nájdenú súvislosť za natoľko silnú, že by chceli vo výskume pokračovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #vitamíny #vitamín D #psychika