Čilský básnik Pablo Neruda bol otrávený, tvrdí rodina s odkazom na novú analýzu

Čilský básnik Pablo Neruda, ktorý zomrel vo veku 69 rokov v roku 1973 dva týždne po vojenskom prevrate Augusta Pinocheta, bol otrávený. Uviedla to rodina tohto nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, ktorá sa odvoláva na novú správu medzinárodných expertov.

20.02.2023 06:00
242572195 Foto: ,
debata (2)

„Teraz vieme, že mal v kostiach baktériu clostridium botulinum, ktorá tam nemala čo robiť. A čo to znamená? Že Neruda bol zavraždený v roku 1973 agentmi štátu,“ povedal agentúre EFE Nerudov synovec Rodolfo Reyes. „Hovorím to so všetkou zodpovednosťou, pretože poznám fakty,“ povedal Reyes španielskemu denníku. Dodal, že rodina takýto záver čakala, pretože podľa neho už experti v roku 2017 našli na Nerudových ostatkoch baktériu spôsobujúcu otravu botulotoxínom. „Nevedelo sa ale, či bol toxín vpravený do tela, čo sa teraz potvrdilo,“ povedal Reyes.

sav Čítajte aj Slovenskí vedci vyvinuli nový efektívny spôsob výroby supravodiča

Pablo Neruda sa narodil v roku 1904 ako Neftalí Ricardo Reyes Basoalto a literárny pseudonym si zvolil ešte ako chlapec podľa Čecha Jana Nerudu bez toho, aby vtedy tušil, že išlo o veľkého českého spisovateľa. Pablo Neruda zomrel 23. septembra 1973 na klinike v Santiagu, 12 dní po Pinochetovom prevrate, ktorý zvrhol ľavicového prezidenta Salvadora Allendeho, ktorého Neruda podporoval.

Ako oficiálna príčina Nerudovho úmrtia sa doteraz uvádza rakovina prostaty, ktorou básnik síce trpel, ale podľa rodiny na ňu nezomrel. Až v roku 2011 podala čilská komunistická strana sťažnosť na súd a požiadala o vyšetrovanie na základe výpovede Nerudova vodiča Manuela Araya, podľa ktorého bol spisovateľ otrávený. Araya médiám tiež povedal, že spisovateľ sa mu vtedy sťažoval na podivnú injekciu, ktorú dostal v noci v nemocnici. Neruda sa podľa neho chystal odletieť do Mexika a Pinochet ho nechal otráviť, aby sa v exile nemohol stať hlasným kritikom jeho režimu.

mačka v záhrade Čítajte aj Výsledky výskumu slovenskej vedkyne o mačkách publikoval známy vedecký časopis

Nerudove pozostatky boli exhumované v roku 2013 a v tom istom roku miestni experti konštatovali, že v nich nenašli žiadny dôkaz o tom, že by spisovateľ zomrel na otravu. V roku 2014 ale súd nariadil preskúmanie vzoriek, ktoré boli neskôr poslané do univerzitných laboratórií v Kanade a Dánsku. V roku 2017 zahraniční experti konštatovali, že Neruda nezomrel na rakovinu, a uviedli, že v jeho zube našli baktériu spôsobujúcu botulizmus. Predmetom najnovšieho skúmania expertov okrem iného z Kanady, Mexika, Británie, USA či Nemecka bolo zistiť, či bola táto baktéria príčinou úmrtí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #básnik #literatúra #Čile #Pablo Neruda