Niektoré prípravky na vyrovnávanie vlasov môžu viesť k zlyhaniu obličiek

Niektoré prípravky na vyrovnávanie vlasov využívané v kaderníckych salónoch môžu viesť k zlyhaniu obličiek. Vyplýva to z novej štúdie jeruzalemských lekárov, v dôsledku ktorej Izrael ako prvá krajina na svete zakázal kôry obsahujúce kyselinu glyoxalovú. Informoval o tom spravodajský denník The Times of Israel.

23.02.2023 06:00
2227131365 Foto: ,
debata (1)

Izrael podľa profesorky Lindy Šavitovej ako prvý zdokumentoval početné prípady negatívneho dopadu týchto prípravkov na obličky. Izraelské ministerstvo zdravotníctva následne zakázalo všetky výrobky, ktoré obsahujú inkriminovanú zložku, kyselinu glyoxalovú. Svoje zistenia vedci medzitým publikovali v odbornom časopise American Journal of Kidney Diseases.

Šavitová dúfa, že zverejnenie výskumu prinúti lekárov po celom svete, aby sa začali pýtať pacientov s obličkovým zlyhaním, a to najmä mladých žien, ktoré tvoria väčšinu klientiek spomínaných procedúr, či podstúpili kôru na vyrovnávanie vlasov. Šavitová predpovedá, že budú zistené ďalšie prípady zdravotných problémov súvisiacich s prípravkami na vyrovnávanie vlasov.

793257808 Čítajte aj Jednoduchý krvný test na odhalenie rakoviny by tu mohol byť už čoskoro

„Za posledné tri roky sme zdokumentovali 26 prípadov akútneho poškodenia obličiek a odkedy bol výskum vykonaný, sa počet prípadov v Izraeli zvýšil na 38,“ povedala Šavitová. „Máme podozrenie, že v Izraeli je to len špička ľadovca a domnievame sa, že mnoho prípadov je aj inde,“ dodala.

U pacientok zapojených do štúdie boli po použití prípravkov na vyrovnávanie vlasov zdokumentované bolesti brucha, nevoľnosť, vracanie a vyrážka na pokožke hlavy. Do štúdie boli zapojené len ženy a ich priemerný vek bol 28 rokov, väčšina z nich nemala predchádzajúce zdravotné problémy a jedna zo žien bola tehotná.

„Žiadna z nich nezomrela a poškodenie bolo vratné, ale tri slečny boli niekoľko týždňov na dialýze a niekoľko z nich potrebovalo biopsiu obličiek, čo je invazívne. Niektoré strávili nejaký čas na jednotke intenzívnej starostlivosti, takže je to vážne,“ povedala Šavitová.

1675265446 Čítajte aj Bociany v Španielsku sa kvôli klimatickým zmenám živia odpadkami

Prípravky, ktorých sa štúdia týka, obsahujú kyselinu glyoxalovú, bežnú zložku krémov na takzvané trvalé narovnanie vlasov, ktoré vydržia niekoľko mesiacov. Tieto prípravky sa obvykle aplikujú v salónoch, ale občas ich ľudia používajú aj doma.

„Videli sme, že kyselina glyoxalová sa môže vstrebať do kože, a akonáhle sa dostane do krvného obehu, môže sa metabolizovať na oxalát, potom prejsť do obličiek a spôsobiť poškodenie,“ povedala Šavitová. Oxalát sa vyskytuje prirodzene, ale v nadmernom množstve môže spôsobiť zlyhanie obličiek, píše The Times of Israel.

Vzhľadom na to, že desiatky pacientok, ktoré tieto prípravky použili, museli následne podstúpiť liečbu v nemocnici, je podľa Šavitovej pravdepodobné, že chemikálie v menšej miere poškodila obličky mnohým ďalším ženám, ktoré o tom však nevedia. Šavitová verí, že izraelský zákaz rovných kôr s kyselinou glyoxalovou zachráni životy, a dúfa, že všetky salóny ho budú dodržiavať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #štúdia #vedci #obličky #kaderníctva