Močenie v sede je podľa vedcov zo zdravotného hľadiska pre mužov lepšie

Niektoré toalety majú zariadenia, ktoré mužom zakaždým, keď pred močením zdvihnú wc dosku, pripomenú, nech si sadnú.

28.02.2023 06:00
hemoroidy, zápcha, toaleta, stolica Foto:
Ilustračné foto.
debata (38)

Volajú sa WC-Geist, v slovenčine WC-duch. Takí duchovia žijú pod toaletnou doskou a niektorí z nich dokonca hovoria hlasom Angely Merkelovej. Muži, ktorí si pri močení sadajú, navyše podľa vedcov robia niečo nielen pre svoje zdravie, ale aj pre hygienu zubných kefiek celej rodiny, ktoré sa v mnohých kúpeľniach nachádzajú k toaletám nebezpečne blízko.

Amatérsky prieskum novinárov tiež ukazuje, že medzi mladou generáciou v Británii je pre mužov sedenie pri močení čoraz bežnejšie. Percento mužov, ktorí si sadajú, rovnako narastá aj v Japonsku. Z poslednej štúdie z roku 2020 vyplýva, že ide o 70 percent mužskej populácie, zatiaľ čo o päť rokov skôr to bolo 51 percent.

vitamín D, kapsula, žltá, déčko Čítajte aj Ľudia, ktorí užívajú vitamín D, páchajú menej samovrážd, ukazuje rozsiahla štúdia

„Prúd, ktorý vyteká, sa po 8 až 15 centimetroch začína rozpadať na kvapky. Tie začnú narážať jedna na druhú a následne sa satelitne rozstrekujú pod veľkým uhlom, čím sa môžu dostať až na zubnú kefku,“ hovorí profesor mechanického inžinierstva Tadd Truscott, ktorý je zároveň autorom štúdie o „spätnom rozstreku spôsobenom močením“. V súčasnej dobe pôsobí na Technickej a prírodovedeckej univerzite kráľa Abdalláha v Saudskej Arábii.

V toaletách sú navyše často baktéria E.coli, ktorá sa na inak sterilný moč ľahko viaže. To môže pre užívateľov zubných kefiek nachádzajúcich sa v blízkosti toaliet predstavovať vážne zdravotné riziko.

Vedecký tím z lekárskeho centra univerzity v Leidene došiel v roku 2014 k tomu, že sedenie má aj „priaznivejší urodynamický profil“, ktorý umožňuje rýchlejšie a úplnejšie vyprázdnenie močového mechúra. Pozícia tela totiž ovplyvňuje nielen čas vyprázdňovania, ale aj maximálny prietok a „zvyškový objem po vyprázdnení“. Obzvlášť to platí pre mužov, ktorí sa stretávajú so symptómami chorôb dolných močových ciest, pre ktorých je podľa vedcov „výhodnejšia poloha pri močení v sede ako v stoji“.

lebka Čítajte aj Stredoveká žena prekonala niekoľko trepanácií lebky. Vedci riešia, kto a prečo mohol zákrok vykonať

Hoci je v Nemecku bežné používanie WC-duchov alebo rôznych výstražných upozornení, ktoré mužov nabádajú, aby močili v sede, zároveň je ale nemčina jazykom, v ktorom vzniklo slovo „Sitzpinkler“. Označuje mužov, ktorí si pri močení sadajú a má podobne hanlivý význam ako slovenský slaboch, prípadne padavka.

Na močenie v sede sa ale priznali napríklad americký komik Larry David alebo futbalová legenda Lionel Messi, uvádza autor článku v denníku The Guardian Sam Wollaston. Podľa Wollastona môžu zmenu spoločenského náhľadu a zvyklostí v tomto ohľade priniesť nielen pozitívne vzory, ale aj tak jednoduchá motivácia, ako je vyhriate toaletné sedadlo, bežné práve v Japonsku.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #muži #vedci #výskum #WC #močenie #toalety