Ľudia zrejme v zime potrebujú viac spánku, vyplýva zo štúdie

Nelichotivé poznámky na adresu ľudí, ktorí v zime majú problém vyliezť z postele, podľa vedcov možno nie sú na mieste. Nový výskum naznačuje, že hoci ľudia v chladných mesiacoch nehibernujú, možno potrebujú viac spánku a mali by svoje návyky prispôsobiť tomuto ročnému obdobiu, napísal denník The Guardian.

08.03.2023 06:00
spánok, vankúš, vznášanie, lietanie, sloboda,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Analýza ľudí, ktorí sa zúčastnili spánkovej štúdie, ukázala, že v zime zrejme zažívajú dlhšie úseky takzvanej REM fázy spánku, ktorá je bohatá na sny, a to zhruba o 30 minút. Táto fáza, ktorú charakterizujú aj rýchle pohyby očí, priamo súvisí s cirkadiánnymi hodinami ovplyvňovanými zmenou svetla.

Podľa vedcov bola celková doba spánku v zime asi o hodinu dlhšia ako v lete, ale tento výsledok nepovažovali za štatisticky významný.

korona hoax Čítajte aj Ako sa baviť o konšpiračných teóriách v piatich jednoduchých krokoch

Aj u mestskej populácie, u ktorej sa predpokladá menej kvalitný spánok, ľudia v zime zažívajú dlhšiu REM fázu ako v lete. V najchladnejších mesiacoch roka ale ľudia tiež nespia tak hlboko ako napríklad na jeseň, vyplynulo aj z výskumu.

Ak by sa výsledky štúdie podarilo zopakovať u ľudí so zdravým spánkovým cyklom, poskytlo by to prvý dôkaz o potrebe prispôsobiť spánkové návyky ročným obdobiam. Napríklad tým, že by sa v chladnejších a tmavších mesiacoch chodilo spať o niečo skôr.

„Sezónnosť je všadeprítomná u všetkých živých bytostí na tejto planéte. Napriek tomu, že cez zimu podávame nezmenené výkony, ľudská fyziológia sa v marci znižuje a človek má pocit, že ‚beží naprázdno‘,“ povedal spoluautor štúdie Dieter Kunz. „Všeobecne platí, že spoločnosti musia prispôsobiť spánkové návyky vrátane dĺžky a načasovania spánku ročnému obdobiu, alebo prispôsobiť školské a pracovné rozvrhy sezónnym potrebám,“ dodal.

Počas REM fázy sa zvyšuje mozgová aktivita, ľuďom sa môžu zdať sny a za noc sa niekoľkokrát opakuje. Spánkový cyklus má štyri fázy, ktoré sa u ľudí v noci opakujú štyrikrát až šesťkrát.

covid Čítajte aj Ani po troch rokoch nie je jasný pôvod pandémie COVID-19

Výskumníci uznávajú, že výsledky ich štúdie by bolo treba overiť u ľudí bez problémov so spánkom, ale sezónne zmeny podľa nich u zdravej populácie môžu byť ešte väčšie.

Tím vedcov skúmal 292 ľudí, ktorí podstúpili spánkové štúdie zvané polysomnografia. Tie sa pravidelne vykonávajú u pacientov, ktorí majú problémy so spánkom. Sú požiadaní, aby spali prirodzene v špeciálnom laboratóriu bez budíka, a je možné sledovať kvalitu a typ spánku aj jeho dĺžku. Po vylúčení osôb užívajúcich lieky ovplyvňujúce spánok, technických chýb a tých, ktorí mohli vynechať prvú fázu REM, zostalo v novej štúdii 188 pacientov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #spánok #zima #ročné obdobie #chladné mesiace