Premení nás parazitická huba na zombie?

Predstavte si špongiu, ktorá svoje obete premení na zombie. Jej spory preniknú do tela. Ako huba rastie, začne sa zmocňovať mysle svojho hostiteľa, kým ten nestratí kontrolu a nie je prinútený vyhľadať vyvýšené miesto. Parazitická huba požiera svoju obeť zvnútra, získava z nej živiny a pripravuje sa na veľké finále, píše server BBC.

18.03.2023 06:00
huby Foto:
debata (2)

V scéne ako z najdesivejšieho hororu potom obeti z hlavy vyrazí úponok. Huba svoje okolie zasype spórami, čím na osud zombie odsúdi ďalšie obete. Znie to ako dielo fikcie. Ale ríša húb, plesní a kvasiniek – odlišná od rastlín a živočíchov – zahŕňa všetko od jedlých typov až po parazity, ktoré ako keby vystúpili z nočnej mory.

Parazitické huby z rodov húseníc (cordyceps a ophiocordyceps) naozaj existujú. Britský prírodovedec David Attenborough v jednom z dielov seriálu Zázračná planéta pozoruje, ako jedna z týchto húb ovláda mravce. Zábery zombie hmyzu inšpirovali tvorcov videohier The Last of Us a teraz aj úspešný televízny seriál, ktorý vychádza z rovnakej zápletky.

krok, chôdza, topánky, obuv Čítajte aj Päť minút chôdze každú polhodinu pomáha bojovať proti následkom sedenia, tvrdia vedci

Ako vo videohre, tak v seriáli sa parazitická húsenica miesto na svoje obvyklé hmyzie obete vrhne na ľudí. Následná pandémia vedie k celosvetovému kolapsu. Je ale v reálnom svete pravdepodobné, aby húsenica alebo iná huba spôsobila katastrofu takého rozmeru?

„Myslím, že plesňové ochorenia podceňujeme,“ domnieva sa Neil Stone, lekár a odborník na tento typ ochorení z londýnskej Nemocnice pre tropické choroby. Svet je podľa neho úplne nepripravený takej pandémii čeliť.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vlani v októbri vydala svoj prvý zoznam životu nebezpečných húb a plesní. Milovníci The Last of Us si môžu vydýchnuť – húsenica na ňom nie je.

Mikrobiologička Charissa de Bekkerová z univerzity v Utrechte skúma, ako húsenica vytvára z mravcov zombie, a tvrdí, že si nevie predstaviť, že by sa to isté stalo ľuďom. „Naša telesná teplota je jednoducho príliš vysoká na to, aby sa väčšina húb mohla príjemne usídliť a rásť – to platí aj pre húsenice,“ povedala.

ladova voda Čítajte aj Celebrity spievajú ódy na ľadové kúpele, vedecké ohlasy sú opatrné

„Nervová sústava (hmyzu) je jednoduchšia ako naša, takže je určite jednoduchšie zmocniť sa ich mozgu ako nášho. Líši sa aj ich imunitný systém,“ uvádza de Bekkerová. Väčšina druhov húseníc sa po milióny rokov vyvíjala tak, aby sa špecializovala na infekciu jediného druhu.

„Bola by to naozaj zásadná zmena, keby táto huba dokázala preskočiť z hmyzu na nás a spôsobiť infekciu,“ hovorí de Bekkerová.

Z miliónov druhov plesní a húb len hŕstka spôsobuje rôzne ochorenia. Niektoré z nich ale môžu byť oveľa horšie, než bežná mykóza chodidiel alebo nechtov na nohách. Huby a plesne ročne zabijú okolo 1,7 milióna ľudí – to je zhruba trikrát viac ako malária.

WHO určila 19 typov plesní a húb, ktoré podľa nej predstavujú závažné nebezpečenstvo. Je medzi nimi okrem iného Candida auris, kvasinka, ktorá keď sa dostane do tela, môže napadnúť krv, nervovú sústavu a vnútorné orgány. WHO odhaduje, že po nákaze zomrie až polovica ľudí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #špongia #človek #zombie #myseľ #parazit #huba #parazitická huba