V roku 2035 môže mať nadváhu či obezitu 51 percent ľudí na svete, varujú vedci

V roku 2035 môže 51 percent obyvateľov sveta mať nadváhu či obezitu, pokiaľ krajiny nezlepšia prevenciu alebo liečbu a súčasné trendy budú pokračovať.

17.03.2023 06:00
obezita, nadváha, žena, zrkadlo, odraz, protipól Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Upozornila na to World Obesity Federation (Svetová federácia pre obezitu). Náklady na liečenie tejto choroby a jej dôsledkov v roku 2035 organizácia vyčíslila na 4,32 bilióna dolárov, teda takmer tri percentá celosvetového HDP.

Prirovnáva to k ekonomickým dosahom pandémie covidu v roku 2020. Svetová federácia pre obezitu predpovedá, že zatiaľ čo v súčasnosti trpí obezitou jeden zo siedmich ľudí, o 12 rokov to bude už každý štvrtý.

žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Čítajte aj Umelá sklovina je dvakrát pevnejšia ako tá prírodná. Nový objav prináša nádej pre polovicu ľudstva

Za obezitu sa označuje body mass index (BMI) vyšší ako 30. Index zodpovedá hmotnosti v kilogramoch, ktorá sa vydelí druhou mocninou výšky v metroch. Ideálna zdravá váha sa pohybuje medzi hodnotou 18,5 a 25. Od 25 do 30 je nadváha.

Odborníci upozorňujú, že celosvetovo rýchlo pribúda detí a adolescentov s obezitou, v prípade chlapcov sa ich počet do roku 2035 môže zdvojnásobiť, u dievčat ich počet môže celosvetovo vzrásť až o 125 percent. „Vlády a ľudia v rozhodujúcich pozíciách na celom svete musia urobiť všetko pre to, aby sa zabránilo presunu zdravotných, sociálnych a ekonomických nákladov na mladšiu generáciu,“ uviedla Louise Baurová, prezidentka Svetovej federácie pre obezitu. Austrálska pediatrička Baurová patrí k popredným svetovým odborníkom na detskú obezitu. Podľa nej je potrebné analyzovať základné faktory, ktoré sú príčinou obezity, a aktívne zapojiť mladých ľudí do riešenia tohto problému.

priatelia Čítajte aj Mladí ľudia prichádzajú s novými spôsobmi, ako získať priateľov

Podľa správy je dôležité, aby jednotlivé krajiny mali komplexné plány pre prevenciu a liečbu obezity a podporovali ľudí, ktorí túto chorobu majú. Zároveň jej autori uznávajú, že negatívny vplyv pri riešení nadváhy a obezity majú dosahy klimatickej krízy, obmedzenia súvisiace s pandémiou covidu, nové pandémie a chemické znečistenie, ktoré ovplyvňuje endokrinný systém ľudí. Zatiaľ čo obezita býva spájaná s bohatými krajinami, šíri sa v stredne a nízkopríjmových krajinách, ktoré sú často najmenej pripravené na túto chorobu a jej následky reagovať. Deväť z desiatich krajín s najväčším očakávaným nárastom počtu obéznych ľudí je v Afrike a Ázii.

Dôvodom sú zmeny stravovacích zvykov, keď v jedálnom lístku ľudí pribúdajú vysoko spracované potraviny, sedavý spôsob života, slabá kontrola potravín a ich marketingu a menší objem peňazí na zvládanie problémov s hmotnosťou a na zdravovedu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #životný štýl #vedci #obezita #nadváha #výskum #zdravý životný štýl #prevencia a liečba obezity