Stredomorská strava môže znížiť riziko demencie o štvrtinu, naznačuje štúdia

Stredomorská diéta obsahujúca orechy, morské plody, celozrnné obilniny a zeleninu by mohla znížiť riziko demencie takmer o štvrtinu. Podľa denníka The Guardian to vyplýva zo sľubného počiatočného výskumu, ktorý by mohol pripraviť pôdu pre novú preventívnu liečbu.

28.03.2023 06:00
grécky šalát, olivový olej, stredomorská... Foto:
debata (4)

Údaje od viac ako 60 000 Britov naznačili, že rastlinná strava môže pomôcť bez ohľadu na genetické riziko človeka.

„Výsledky tejto rozsiahlej populačnej štúdie podčiarkujú dlhodobý prínos konzumácie stredomorskej stravy, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a zdravé tuky, pre zdravie mozgu,“ uviedla spoluautorka štúdie Janice Ransonová z Exeterskej univerzity.

„Ochranný účinok tejto stravy proti demencii bol zrejmý bez ohľadu na genetické riziko, a preto je pravdepodobné, že táto diéta bude prospešná pre ľudí, ktorí sa chcú zdravo stravovať a znížiť riziko demencie,“ dodala.

neurón, Parkinson Čítajte aj Nočné mory v detstve sú spojené s vyššou hrozbou demencie a Parkinsona v starobe

Zistenia publikované v časopise BMC Medicine vychádzajú z údajov od viac ako 60 000 osôb z britskej Biobanky, čo je on-line databáza lekárskych záznamov a záznamov o životnom štýle viac ako pol milióna Britov.

Výskumníci hodnotili jednotlivca pomocou merítok dodržiavania stredomorskej stravy a zohľadnili genetické riziko demencie u každého jednotlivca. V priebehu takmer desiatich rokov sa vyskytlo 882 prípadov tejto choroby, ale tí, ktorí dodržiavali prísnu stredomorskú diétu, mali o 23 percent nižšie riziko vzniku tohto ochorenia v porovnaní s tými, ktorí sa stravovali inak.

Hľadanie spôsobov, ako znížiť riziko vzniku demencie, je „hlavnou prioritou“ pre verejné zdravie, uviedol lekár Oliver Shannon, prednášajúci v odbore výživy a starnutie človeka na Univerzite v Newcastli a hlavný autor štúdie. „Demencia ovplyvňuje životy miliónov ľudí na celom svete a v súčasnej dobe sú možnosti liečby tohto ochorenia obmedzené,“ povedal.

24-ochrnutie.3x Čítajte aj Vylepšenie človeka pomocou robotických častí tela je na dosah ruky

Podľa odborníkov, ktorí sa na štúdii nepodieľali, je výskum zaujímavý, ale je potrebné ďalšie skúmanie, ktoré by malo byť rozšírené o osoby z černošského, ázijského a menšinového etnika, najmä preto, že demencia je v niektorých komunitách stigmatizovaná.

Štúdia tiež podľa expertov neodráža skutočnosť, že ľudia, ktorí dodržiavajú stredomorskú diétu, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať všeobecne zdravý životný štýl. Nie je teda úplne jasné, či strava sama o sebe znižuje riziko demencie, „aj keď je pravdepodobné, že by to tak mohlo byť“.

Dietológ Duane Mellor upozornil, že použitý dotazník o jedle neodráža britské stravovacie návyky, napríklad že zemiaky sa v Spojenom kráľovstve jedia inak ako v Stredomorí. Dodal, že sa tiež nezaoberal sociálnym aspektom stravovania, ktorý je považovaný za hlavný rys stredomorskej stravy a môže mať ochranný účinok proti demencii tým, že zvyšuje interakciu s ľuďmi.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #demencia #genetika #morské plody #obilniny #stredomorská strava #stredomorská diéta