Vo Francúzsku podstupujú estetické zákroky čoraz mladší ľudia, uvádza štúdia

Vo Francúzsku sa znižuje priemerný vek ľudí, ktorí menia svoj vzhľad pomocou estetických zákrokov alebo plastickej chirurgie. Zatiaľ čo v minulosti si nechali robiť liposukciu alebo úpravu poprsia najmä staršie ženy, dnes tvoria veľkú časť klientiek ženy do 35 rokov.

30.03.2023 06:00
plastika, plastická operácia, chirurgia, injekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Novinárka a spoluautorka štúdie na túto tému Elsa Mariová dokonca hovorí o „zrodení skalpelovej generácie“.

„V posledných rokoch už estetická chirurgia nemá spoločenské hranice. Prenikla do každého prostredia. Predtým bola vyhradená skôr pre bohaté vrstvy, teraz je skalpel populárny aj na predmestiach a zákroky sú dostupné aj pre ľudí s nižšími príjmami, napríklad vďaka lacným operáciám v Turecku alebo v Tunisku,“ uviedla Mariová.

vedec, vedci, laboratórium, výskum, pokus, gén, bunka Čítajte aj Génové terapie budúcnosti vyvolávajú vážne etické otázky

V roku 2019 podstúpilo estetický zákrok viac žien medzi 18 a 35 rokmi ako žien medzi 50 a 60 a rast záujmu mladšej generácie naďalej stúpa, uviedla druhá autorka štúdie Ariane Riou. Niektorí mladí sú ochotní napríklad aj predať auto, aby si mohli dovoliť operáciu.

Trend podľa Riouovej vypovedá o „netrpezlivosti dnešnej mladej generácie“ a tiež o tom, že sa mladí ľudia nevedia mať radi bez vonkajšej pomoci.

Stále častejšie sú klientmi estetických chirurgov aj muži. Majú záujem napríklad o nastreľovanie vlasov, liposukciu a zväčšenie penisu, vymenováva Mariová.

roboty Čítajte aj Roboty a virtuálna realita pomáhajú v medicíne už aj na Slovensku

Trend stále mladších pacientov potvrdzuje aj šéf francúzskej spoločnosti plastických chirurgov Jacques Saboya, je podľa neho „nepopierateľný“. Kritika ľudí, ktorí sa rozhodnú k operácii, podľa neho ale nie je na mieste. „Máme pacientov, ktorí skutočne psychicky trpia, a keď od nás odchádzajú, cítia sa oveľa lepšie,“ uvádza Saboya. Dodáva ale, že aj on niekedy pacientov odmietne, pretože si neuvedomujú dôsledky operácie.

Za rastúcou túžbou po tomto type zákrokov sú sociálne siete, najmä TikTok a Instagram, myslí si šéf odborov plastických chirurgov Adel Louafi. Influenceri dnes podľa neho nahradili ikony zo stránok časopisov a internet narúša u dospievajúcich ich vnímanie seba samého. Mariová spomína aj škodlivý vplyv televíznych realityshow.

tehotná žena, tehotenstvo, materské, materská Čítajte aj Pôrodná trauma nie je jedinou príčinou duševnej nepohody rodičiek. Čo ešte zistili českí vedci?

Odborníci aj autorky štúdie upozorňujú na riziká estetických zákrokov. Časť pacientov sa nechá ovplyvniť kontakty zo sociálnych sietí a sú ochotní kvôli cene využiť služby ľudí bez dostatočných osvedčení. Hrozbou je aj možná závislosť na estetickej chirurgii.

V poslednej dobe sa objavil „znepokojivý nárast vážnych ťažkostí spojených s aplikáciou kyseliny hyalurónovej“, varuje Louafi. U niekoľkých pacientok napravoval neodborné zákroky svojich predchodcov, stretával sa s gangrénou, zápalmi alebo dokonca amputáciou časti pier alebo nosa. S neodbornými operáciami bojuje aj štát. V decembri odišla od súdu 29-ročná žena s podmieneným deväťmesačným trestom za „nedovolené vykonávanie lekárskej praxe, neúmyselné ublíženie na zdraví a klamlivé obchodné praktiky“.

debata chyba
Viac na túto tému: #operácie #štúdia #vedci #výskum #plastická chirurgia #estetika #estetická medicína