Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškodzuje placentu, deti sa môžu narodiť mŕtve

Nová štúdia upozorňuje na závažné dôsledky, ktoré môže mať ochorenie covidom-19 u tehotných žien bez očkovania proti koronavírusu. Vírus útočí na placentu a likviduje ju tak, že vážne ohrozuje život dieťaťa.

10.04.2023 06:00
tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Foto:
Ilustračné foto.
debata (160)

Tím okolo lekára Davida Scwartza skúmal a analyzoval 68 detských úmrtí. Prípady pochádzali z dvanástich krajín a všetky deti sa buď narodili mŕtve, alebo zomreli do siedmich dní po narodení. Všetky súčasne mali matky, ktoré neboli očkované proti covidu a v tehotenstve sa koronavírusom nakazili. Štúdia, ktorá vyšla v odbornom žurnáli Archives of Pathology & Laboratory Medicine, zahŕňala vyšetrenie všetkých 68 placent a 30 pitiev.

infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Čítajte aj Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťnásobné, tvrdí štúdia

U detí lekári nenašli žiadne abnormality, plod zomrel vždy na udusenie, pri placentách rodičiek to však neplatilo. Tento cievny orgán zabezpečuje plodu prívod kyslíka a živín a podľa vedeckého tímu v sledovaných prípadoch vykazoval trend, ktorý vedci nazvali „placentitída SARS-CoV-2“.

Zdravotný problém má tri fázy: nahromadenie bielkoviny zvanej fibrín, ktorá spôsobuje zrážanie krvi v jemnom cievnom systéme orgánu, odumieranie buniek ochrannej bunkovej vrstvy placenty, a nakoniec neobvyklý zápal v placente.

V priemere boli viac ako tri štvrtiny placenty tak vážne poškodené, že orgán nemohol dodávať rastúcemu dieťaťu kyslík a živiny. V niektorých prípadoch bolo viac ako deväťdesiat percent placenty mŕtvej.

„Takú mieru deštrukcie sme pri infekčnom ochorení ešte nikdy nevideli. Placenta jednoducho prestala byť schopná plniť svoje povinnosti,“ uviedol vedúci výskumník Schwartz. „Novorodenci zomreli na udusenie v dôsledku nedostatku kyslíka.“

robot Čítajte aj Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

K ukladaniu fibrínu môže dochádzať aj pri normálnych nekomplikovaných tehotenstvách, ktoré majú bežný priebeh a covid u nich nemá žiadny vplyv. Ale nikdy ho nie je toľko – po covide ale naplnil niekedy až tri štvrtiny placenty. „A to žiadny plod nemôže prežiť,“ dopĺňajú autori.

Podľa výskumu sú prejavy úplne odlišné ako u iných infekčných chorôb, ako sú napríklad zika, rubeola alebo syfilis. „Vírus nenapadne a nezničí samotný plod. Útočí na placentu.“ Pozoruhodné je, že sa to podľa štúdie nedialo ani u blízkych príbuzných vírusu SARS-CoV-2, teda ani u vírusov SARS a MERS. Prečo je covid taký iný, zatiaľ vedci nevedia.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #vírus #tehotná žena #koronavírus #Covid-19