Vystavenie sa potu iných ľudí môže podľa štúdie pomôcť znížiť sociálnu úzkosť

Ľuďom, ktorí trpia sociálnou úzkosťou, môže prospieť vystavenie sa telesnému potu iných osôb v kombinácii s terapiou mindfulness, ktorá dáva človeku schopnosť uvedomenia, všímavosti a sebaovládania, vrátane zvládania emócií.

11.04.2023 06:00
Ako obmedziť potenie? Pomôžu aj domáce recepty... Foto:
debata (2)

Tento prístup by mohol byť použitý pri liečbe duševného ochorenia, keď sa ľudia nadmerne obávajú účasti na spoločenských situáciách. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej informoval denník The Guardian.

Duševný stav jedinca spôsobuje produkciu chemických signálov v pote, ktoré oznamujú emočný stav a vyvolávajú zodpovedajúce reakcie u ostatných ľudí, vysvetlila vedúca štúdie Elisa Vignaová z Karolinského inštitútu vo švédskom Štokholme.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte aj Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškodzuje placentu, deti sa môžu narodiť mŕtve

„Výsledky našej predbežnej štúdie ukazujú, že kombinácia týchto chemických signálov s cvičením všímavosti zrejme prináša lepšie výsledky v liečbe sociálnej úzkosti, než aké možno dosiahnuť len samotnou terapiou mindfulness,“ uviedla.

V rámci štúdie vedci odobrali pot dobrovoľníkom, ktorí sledovali filmy vybrané tak, aby vyvolávali určité emócie, ako je strach alebo šťastie. Išlo napríklad o snímku Prázdniny pána Beana, Sestra v akcii či horor Nenávisť. Následne vybrali 48 žien, ktoré trpeli sociálnou úzkosťou, a rozdelili ich do troch skupín. Počas dvoch dní všetky podstúpili terapiu mindfulness a súčasne boli vystavené chemickým signálom extrahovaným z týchto vzoriek alebo čistému vzduchu.

Vedci zistili, že ženy, ktoré boli vystavené pachovým vzorkám, reagovali na terapiu lepšie. Pacientkam, ktoré absolvovali jedno cvičenie všímavosti spoločne s vystavením pachom ľudského tela, sa skóre úzkosti znížilo približne o 39 percent. U žien, ktoré podstúpili iba cvičenie, sa po jednom sedení úzkosť znížila o 17 percent.

Čo je mindfulness?

Ide o jednoduchú, ale efektívnu meditáciu, ktorá pomáha získať kontrolu nad rozlietanými myšlienkami a správaním. Mindfulness je proces aktívneho registrovania nových vecí. Dostáva človeka do prítomnosti. Všímavosť znamená udržanie vedomia v prebiehajúcom momente v súlade s našimi myšlienkami, citmi, telesnými pocitmi a okolitým prostredím. Všímavosť je tiež schopnosť rozvíjať si uvedomenie prítomného momentu, zatiaľ čo odsunieme bokom svoje naprogramované predsudky. Byť všímavý, znamená byť v spojení s priamou skúsenosťou momentu prítomnosti, tu a teraz s otvorenosťou, zvedavosťou a bez posudzovania.

Ľudia, ktorí mindfulness trénujú, sú sústredenejší ako tí, ktorí sa tomuto nevenujú. Je to tiež výborná technika na obmedzenie stresu, jedným slovom, táto metóda pomáha ľuďom prežívať rušný deň pokojným a produktívnym spôsobom.

Program MBSR (mindfulness based stress reduction) vytvoril v roku 1979 molekulárny biológ Prof. Dr. Jon Kabat-Zinn na lekárskej fakulte University v Massachusetts. Svojím programom inšpiruje mnohé školy, väznice, nemocnice a psychologické centrá.

„Trochu nás prekvapilo, že emočný stav osoby produkujúcej pot sa vo výsledkoch liečby nelíšil,“ uviedla Vignaová. Pot niekoho, kto bol pri sledovaní filmu šťastný, mal rovnaký účinok ako niekoho, kto bol snímkou vydesený.

„Takže je možné, že v pote všeobecne je niečo, čo ovplyvňuje reakciu na liečbu,“ dodala vedkyňa. Pozitívny účinok by mohlo mať obyčajné vystavenie sa „prítomnosti“ niekoho iného, túto teóriu však treba ešte potvrdiť.

infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Čítajte aj Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťnásobné, tvrdí štúdia

Britský štátny zdravotnícky systém NHS opisuje sociálnu úzkosť ako dlhodobý a neprekonateľný strach zo spoločenských situácií. Liečba v súčasnej dobe zahŕňa kognitívno-behaviorálnu terapiu (KBT) s terapeutom a antidepresíva.

Predchádzajúce výskumy naznačili, že napríklad v USA sa s touto poruchou niekedy stretáva približne 12,1 percenta dospelých.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #panika #človek #potenie #pot #duševné ochorenie #ľudský pot