Skeny mozgu odhalili hlboký vplyv psychotropného nápoja ayahuasca na človeka

Psychotropný nápoj ayahuasca peruánskych šamanov je taký silný, že ľudia, ktorí ho vypijú, hovoria nielen o silných halucináciách, ale aj o zážitkoch blízkych smrti, kontaktoch s bytosťami z vyšších dimenzií a o cestách alternatívnymi realitami, ktoré menia život.

14.04.2023 06:00
mozog Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Vďaka skenom mozgu vedci získali nové poznatky o silne psychotropnej látke dimetyltryptamín (DMT), ktorú táto substancia obsahuje. Odhalili, že má hlboký vplyv na celý mozog, najmä na oblasti, ktoré u ľudí hrajú kľúčovú úlohu v plánovaní, jazyku, pamäti, komplexnom rozhodovaní a predstavivosti. Kvôli droge sa stávajú extrémne prepojenými, čo ich robí plynulejšími a pružnejšími, napísal denník The Guardian.

robot Čítajte aj Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

„V dávke, ktorú používame, je to neuveriteľne silné,“ uviedol neurológ a psychiater Robin Carhart-Harris z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. „Ľudia opisujú, že opúšťajú tento svet a prenikajú do iného, ktorý je neuveriteľne pohlcujúci a bohato zložitý, niekedy obývaný inými bytosťami, o ktorých majú pocit, že by nad nimi mohli mať zvláštnu moc, ako bohovia,“ povedal vedec.

„Zistili sme, že DMT rozbíja základné mozgové siete a spôsobuje, že sa od seba menej odlišujú. Vidíme tiež, že sa rozpadajú hlavné rytmy mozgu – ktoré plnia prevažne inhibičnú, obmedzujúcu funkciu – a v zhode s tým sa mozgová aktivita stáva neusporiadanejšou alebo informačne bohatší," vysvetlil Carhart-Harris.

Čo je Ayahuasca

  • názovje odvodený z jazyka Quechua, ktorý je oficiálnym domorodým jazykom Peru a znamená „vinič predkov“.
  • domorodé kultúry ju používali ako spôsob očistenia psychiky od základných duchovných problémov.
  • primárnou zložkou nápoja je vinič Banisteriopsis caapi a užíva sa ako čaj. Hoci môže byť čaj vyrobený iba zo samotnej rastliny, bežne sa k nej pridávajú aj ďalšie rastliny, ako sú rastliny Psychotria viridis a Diplopterys cabrerana, ktoré obsahujú psychedelickú látku nazývanú dimetyltryptamín (DMT). Táto látka je veľmi silný prírodný halucinogén.

Ľudia vyhľadávajú zmenené stavy, ktoré prináša ayahuasca, už najmenej tisíc rokov. V roku 2019 bol pri archeologických vykopávkach v jednej bolívijskej jaskyni objavený kožený vačok vyrobený z troch líščích ňufákov. Analýza vnútra vaku odhalila stopy DMT, kokaínu, pravdepodobne z listov koky, a ďalších psychoaktívnych látok. Vačok, datovaný do rokov 900 až 1170, bol zabalený do zväzku s malými špachtličkami z kostí lamy, drevenými šnupavými tabletami a pestrofarebnou čelenkou.

Do najnovšej štúdie Chris Timmermann, vedúci skupiny skúmajúcej DMT na Imperial College London, naverboval 20 zdravých dobrovoľníkov, ktorí pri oddelených návštevách laboratória dostali 20 miligramovú injekciu DMT a placeba. Všetci boli preverení, aby sa zabezpečilo, že sú pre štúdiu fyzicky aj psychicky vhodní.

Vedci pomocou elektroencefa­lografie (EEG) a funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI) zaznamenali mozgovú aktivitu pred injekciou, pod vplyvom psychotropnej látky či placeba aj potom. Dobrovoľníci po celý čas podávali aktuálne informácie o tom, aký intenzívny zážitok pociťovali.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte aj Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškodzuje placentu, deti sa môžu narodiť mŕtve

Záznamy ukázali, ako sa normálne hierarchické usporiadanie mozgu rozpadá, elektrická aktivita sa stáva anarchickou a prepojenie medzi oblasťami prudko stúpa. Najmä medzi tými, ktoré zvládajú funkcie „vyššej úrovne“ ako je predstavivosť, ktorá sa u ľudí vyvinula naposledy. „Čím to bol intenzívnejší zážitok, tým viac boli prepojené,“ povedal Timmerman.

Predpokladá sa, že schopnosť urobiť mozgovú aktivitu plynulejšou a pružnejšou je základom nielen hlbokého psychedelického zážitku, ale podľa sľubných klinických prieskumov aj možnosti liečby depresie. Ale hoci skeny a EEG poskytujú bezprecedentný pohľad na mozog pri použití DMT, vedci sa domnievajú, že sa treba dozvedieť ešte viac.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #nápoj #ľudia #šamani #Halucinácie #Ayahuasca