WHO varuje pred možnými globálnymi epidémiami v dôsledku zmeny klímy

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že horúčka dengue a ďalšie choroby prenášané komármi sa v dôsledku klimatickej zmeny šíria oveľa rýchlejšie a na ďalšie územia.

06.04.2023 09:06
komár, horúčka dengue Foto:
Nebezpečnú horúčku dengue prenášajú komáre.
debata

Odborníci zo zdravotníckej agentúry OSN upozornili na narastajúci počet prípadov horúčky dengue a choroby chikungunya a varovali pred novými epidémiami vírusu zika. Všetky tri sú spôsobené arbovírusmi prenášanými komármi rodu Aedes aegypti, ktoré sa s globálnym otepľovaním rozširujú do ďalších oblastí. „Klimatická zmena zohrala kľúčovú úlohu pri napomáhaní rozšírenia komárov, ktoré prenášajú choroby,“ uviedol Raman Velayudhan z WHO.

Horúčkou dengue je ohrozených dovedna 129 krajín vrátane 100 krajín, kde je táto choroba endemická. Velayudhan varoval, že počet prípadov ochorenia v posledných rokoch exponenciálne rastie – z približne pol milióna v roku 2000 na približne 5,2 milióna v roku 2019.

Arktída, ľadovce, ľad Čítajte aj Podmorské prúdy pri Antarktíde prudko spomaľujú. Oceán prichádza o "svoje pľúca"

Počas pandémie ochorenia COVID-19 síce neboli prípady horúčky dengue riadne zaznamenané, no Velayudhan upozornil na to, že čísla sú naďalej vysoké.

V Severnej a Južnej Amerike zase podľa WHO prudko rastie počet prípadov choroby chikunguny, ktorá bola od objavenia v roku 1950 dosiaľ hlásená v 115 krajinách. Od začiatku roka bolo potvrdených približne 135.000 prípadov nákazy.

WHO zrejme najviac znepokojuje rozširujúce sa geografické rozšírenie oboch chorôb, ktoré sa z južných oblastí presúvajú aj na severnú pologuľu vrátane niekoľkých európskych krajín.

ladovec Čítajte aj Glaciológovia chcú pre vedu zachrániť staré vzorky ľadu z veľkej hĺbky

„Komáre a zmienené choroby so zmenou klímy pribúdajú… podľa nadmorskej výšky a zemepisnej šírky,“ povedala odborníčka WHO Diana Rojasová Alvarezová, ktorá situáciu označila za „alarmujúcu“. Varovala, že ich vysoké rozšírenie v oblastiach Severnej a Južnej Ameriky by mohlo byť predzvesťou toho, ako by mohla vyzerať budúca letná sezóna na severnej pologuli.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #horúčka dengue #komáre #klimatická kríza