Všetky civilizácie mali náboženstvá a verili zázrakom viac ako logickým vysvetleniam. Vedci hľadali príčinu...

Všetky historické civilizácie mali jedno spoločné – vyznávali nejaké náboženstvo, verili v nadprirodzené sily, vykonávali rôzne rituály. Prečo? Podľa novej štúdie má náboženstvo mimoriadne silnú úlohu pri vysvetľovaní zložitého sveta.

08.04.2023 07:00
zazraky povery zem viera Foto:
debata (32)

Náboženstvo podľa výskumov pomáha ľuďom vyplniť medzery v ich vedomostiach. Medzinárodný tím vedcov sa teraz pozrel na to, aké sú tie najčastejšie. Výskum trval dlhých päť rokov.

Analyzovali záznamy celkovo 114 rôznych spoločností. „Zistili sme, že spoločnosti majú v drvivej väčšine nadprirodzené presvedčenia, ktoré sa týkajú skôr prírodných ako sociálnych javov,“ napísali vedci v článku na The Conversation. Výskum bol publikovaný v časopise Nature Human Behaviour.

uran Čítajte aj Webov teleskop vytvoril novú snímku Uránu. Žiaria na nej prstence planéty

Tieto výsledky sa vyskytli vo všetkých skúmaných spoločnostiach bez ohľadu na to, aké odlišné boli. Rovnaké pravidlo fungovalo pre kočovné skupiny lovcov a zberačov v Afrike, cez rybárske spoločnosti z tichomorských ostrovov až po veľké spoločnosti s modernou technológiou a písomnými záznamami.

„Pre každú spoločnosť sme čítali etnografické texty a hľadali nadprirodzené vysvetlenia, ktoré boli spoločné pre všetkých jej obyvateľov. Potom sme určili zdroj tohto vysvetlenia,“ vysvetľujú autori svoju metodológiu. Zaujímalo ich najmä to, či sa nadprirodzené vysvetlenia zameriavajú na „prírodné“ javy – teda udalosti, ktoré nemajú jasnú ľudskú príčinu, ako sú choroby, prírodné katastrofy a sucho – alebo či sa zameriavajú na „sociálne“ javy spôsobené ľuďmi, ako napríklad vojny.

„V našom výskume sme našli vysvetlenia všetkých týchto javov. Napríklad obyvatelia ekvádorského dažďového pralesa Cayapa pripisovali blesk duchu hromu, ktorý niesol veľký meč, ktorý sa pri použití v boji trblietal. A Komančovia z Veľkých plání Ameriky vysvetlili načasovanie vojny, spoločenského fenoménu, pomocou snov šamanov.“

Branson Čítajte aj Multimiliardár Branson vyhlásil bankrot svojej spoločnosti Virgin Orbit. Dlhuje milióny

Štúdia však zistila aj to, že všetky skúmané spoločnosti používali nadprirodzené vysvetlenia prírodných javov, ako sú choroby, prírodné katastrofy a sucho, ale podstatne menej aplikovali nadprirodzené na spoločenské javy, ako sú vysvetlenia vojny.

Prírodné vedy poznajú fenomén paralelnej evolúcie – napríklad vývoj psov prebiehal súčasne s evolúciou človeka a oba sa navzájom ovplyvňovali. Podobný jav objavili vedci vo vývoji náboženstva. „Globálna prevalencia prirodzene zameraných nadprirodzených vysvetlení je jedným z najpozoruhod­nejších zistení nášho výskumu. Je to čiastočne prekvapujúce, pretože dnešné veľké náboženstvá, ako je kresťanstvo a islam, sú veľmi sociálnymi inštitúciami,“ pripúšťajú autori.

Stúpenci oboch náboženstiev sa skôr spoliehajú na svoje náboženské presvedčenie ako na sociálny a morálny kompas „a nie ako na spôsob, ako pochopiť počasie“. Nie je to však len vývoj posledných storočí – Biblia sa už snaží vysvetliť množstvo sociálnych javov. Napríklad autori citujú príbeh Kaina a Ábela, ktorý vysvetľuje pôvod vraždy, zatiaľ čo kniha Jozue vysvetľuje nadprirodzené príčiny vojny, ktorá zničila Jericho.

chobotnica, akvárium Čítajte aj Austrálsko-japonský vedecký tím natočil ryby v rekordnej hĺbke ôsmich kilometrov

„Ako potom môžeme vysvetliť kontrast medzi nadprirodzenými vysvetleniami v modernom kresťanstve a nadprirodzenými vysvetleniami v tradičných spoločnostiach, ako sú uvedené v historických záznamoch?“ pýtajú sa autori a ponúkajú vysvetlenie.

„Zistili sme, že spoločnosti vyvíjajú nadprirodzenejšie vysvetlenia spoločenských javov, čím väčšie a zložitejšie sú.“ Vedci zatiaľ nie sú schopní s istotou povedať prečo. Možným vysvetlením môže byť, že vo väčších spoločnostiach sa ľudia navzájom poznajú menej, čo sa premieta do viery v nadprirodzeno.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #ľudia #vedci #náboženstvo #človek #rituály