Ľudia v Európe konzumovali drogy už v dobe bronzovej, ukazuje výskum zo Španielska

Podľa nového výskumu ľudia v oblasti Stredozemného mora užívali halucinogénne látky už pred 3000 rokmi.

11.04.2023 10:00
debata

Dokazuje to analýza vlasov z pohrebiska na španielskom ostrove Menorke. Ide o doteraz najstarší priamy dôkaz o tom, že naši predkovia užívali drogy, ktoré vyvolávajú halucinácie a delírium. Zistenia vedcov z Valladolidskej univerzity publikované v časopise Scientific Reports sa opierajú o analýzu materiálov z jaskyne Es Crritx na juhozápade ostrova Menorka.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte aj Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškodzuje placentu, deti sa môžu narodiť mŕtve

V jaskyni sa nachádza viac ako 200 ľudských hrobov a pravdepodobne až do roku 800 pred naším letopočtom slúžila aj ako rituálne miesto. Na samostatnom mieste v nej boli uložené rúrkovité a uzatvárateľné nádobky z dreva a parožia, ktoré obsahovali pramene do červena sfarbených vlasov.

V nich sa potvrdili tri psychoaktívne látky. Okrem halucinogénov atropínu a skopolamínu to bol aj efedrin. Tento stimulant sa dnes používa pri nelegálnej výrobe metamfetamínu (pervitínu).

Ich užívanie bolo pravdepodobne súčasťou rituálov v jaskyni. Vtedajší ľudia mohli tiež užívať morfín a papaverín, látky pochádzajúce z maku. V archeologických kontextoch sa však ukázala ich nestabilita a z tohto testovania boli vylúčené.

robot Čítajte aj Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

Viečka na nádobkách boli často zdobené kruhovými ornamentami s bodkou uprostred. Niektorí vedci to považujú za vyjadrenie vizionárskeho zážitku a „vnútorného videnia“ u osoby pod vplyvom halucinogénov.

Informácie o prehistorickom užívaní drog v Európe boli doteraz založené len na nepriamych dôkazoch, ako sú umelecké zobrazenia rastlín obsahujúce psychoaktívne lát­ky.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľudia #droga #človek #halucinogén