Vakcíny na rakovinu alebo choroby srdca by mohli byť hotové do roku 2030

Život zachraňujúce vakcíny na vážne zdravotné problémy, vrátane rakoviny a srdcových chorôb, by mohli byť pripravené na využitie počas nasledujúcich siedmich rokov, domnievajú sa experti.

09.04.2023 09:35
injekcia, analgosedácia, bolesť, ihla, vakcína Foto:
Ilustračné foto.
debata (57)

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna, ktorá stála aj za vakcínou proti covidu, podľa všetkého vyvíja „personalizované“ vakcíny zamerané na rôzne typy nádorov.

Hlavný lekár spoločnosti Moderna Paul Burton denníku povedal, že liečba bude „vysoko účinná“ s potenciálom zachrániť „veľa stoviek tisícov, ak nie miliónov životov“ už v roku 2030.

infarkt, srdce, kardiovaskulárne choroby, angina pectoris Čítajte aj Riziko srdcového infarktu je pri nákaze chrípkou až šesťnásobné, tvrdí štúdia

Prevratný prieskum môže vyústiť v jedinú injekciu ponúkajúcu ochranu proti mnohým infekciám dýchacích ciest, vrátane covidu-19, chrípky a respiračného syncytiálneho vírusu.

Vakcínami založenými na technológii mRNA by pritom mohli byť liečené aj choroby, na ktoré v súčasnosti neexistujú žiadne lieky. Štúdie týkajúce sa rakoviny, rovnako ako infekčných, kardiovaskulárnych, autoimunitných a vzácnych ochorení, ukázali „obrovský prísľub“, uviedol Burton.

robot Čítajte aj Biomedici vyvinuli roboty schopné spracovať biomateriály priamo v tele

„Myslím, že budeme mať k dispozícii terapie na báze mRNA pre vzácne choroby, ktoré boli neliečiteľné, a myslím, že za desať rokov budeme blížiť k existencii sveta, v ktorom budete môcť identifikovať genetickú príčinu choroby a relatívne jednoducho ju nájsť, upraviť a opraviť pomocou technológie mRNA,“ vyhlásil hlavný lekár farmaceutickej spoločnosti.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #výskum #srdce #vakcíny #očkovanie #ochorenia srdca