Takzvané večné chemikálie u žien zrejme spôsobujú neplodnosť

Ženy s vyššími hladinami takzvaných večných chemikálií v krvi majú o 40 percent nižšiu šancu otehotnieť do jedného roka od prvého pokusu o počatie potomka. Vyplýva to z prvej známej štúdie o vplyve perfluórovaných a polyfluorovaných látok (PFAS) na plodnosť žien, napísal denník The Guardian.

20.04.2023 06:00
plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

PFAS sa používajú na výrobu povrchov, ktoré majú odolávať vlhkosti, mastnote alebo zašpineniu, ako sú materiály Gore-Tex, teflón alebo kozmetické produkty. Keď sa cez vodu alebo jedlo dostanú do krvného obehu, zostávajú v organizme natrvalo. Podľa expertov môžu spôsobovať rakovinu, ochorenie pečene, poruchy imunitného systému alebo pokles plodnosti u mužov. Perfluórované zlúčeniny sa prezývajú „večné chemikálie“, pretože sa v prírode v podstate nerozkladajú alebo sa rozkladajú len veľmi pomaly.

srdce, pulz, EKG Čítajte aj Umelá inteligencia je pri hodnotení ultrazvuku srdca lepšia ako ľudia

Tieto látky boli nájdené takmer u všetkých ľudí, ktorí na ne boli testovaní. V Spojených štátoch je nimi podľa odhadov kontaminovaných 99 percent ľudí. Výskum vplyvu na neplodnosť vykonali vedci v Singapure, kde je znečistenie PFAS nižšie, ale napriek tomu zistili silnú súvislosť s infertilitou, ktorou podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí každý šiesty človek na svete.

Niektoré perfluórované zlúčeniny sú zakázané. Vedci, ktorí výskum vykonávali, ale vyzvali na zákaz celej skupiny týchto chemikálií.

„V súčasnej dobe čelíme celosvetovému problému kontaminácie PFAS. Jediný spôsob, ako sa môžeme úplne vyhnúť, aby sme boli vystavení týmto látkam, je úplne ich zakázať,“ uviedla spoluautorka výskumu Damaskini Valviová. Dovtedy podľa nej ľudia môžu prijať určité opatrenia, napríklad používať špeciálne vodné filtre a vyhýbať sa výrobkom obsahujúcim PFAS.

umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Čítajte aj Umelá inteligencia by mohla pripraviť štvrtinu ľudí v Európe a USA o prácu, hovorí správa Goldman Sachs

Štúdie sa zúčastnilo vyše 1000 žien v plodnom veku, ktoré sa snažili otehotnieť. Vedci zohľadnili ich vek a vzdelanie aj to, či sú fajčiarky alebo koľko už majú detí.

Vedci v krvi účastníčok výskumu odhalili rad PFAS a hodnotili ich vplyv. Zistili, že ženy, u ktorých bola hladina večných chemikálií o štvrtinu vyššia ako priemer, mali o 40 percent nižšiu šancu, že do roka otehotnejú. Tieto ženy mali tiež o 34 percent nižšiu šancu, že do 12 mesiacov porodia živé dieťa.

Vplyv hladín PFAS na plodnosť bol väčší, pokiaľ boli posudzované ako zmes, a nie jednotlivo. „To dáva zmysel, pretože viac chemických látok môže pôsobiť spoločne a ovplyvňovať naše zdravie na oveľa väčšej úrovni ako jedna chemická látka,“ uviedla Valviová.

Ako obmedziť potenie? Pomôžu aj domáce recepty z bylín a zeleniny Čítajte aj Vystavenie sa potu iných ľudí môže podľa štúdie pomôcť znížiť sociálnu úzkosť

Večné chemikálie ovplyvňujú zdravie matky i dieťaťa, môžu mať vplyv napríklad na preeklampsiu a oneskorený neurologický vývoj. „Mnoho PFAS bolo zistených v pupočníkovej krvi, placente a materskom mlieku. Prevencia expozície PFAS je preto nevyhnutná pre ochranu zdravia žien aj ich detí,“ dodala Valviová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #štúdia #chemikálie #výskum #neplodnosť