Výskum desaťročia? Zdraviu neprospieva ani striedme pitie alkoholu

Ani umiernená konzumácia alkoholu nie je zdraviu prospešná. Vyplýva to z analýzy viac ako stovky štúdií za posledných 40 rokov, ktorá vyšla tento rok v marci, napísal The New York Times.

21.04.2023 06:00
Melónová margarita, melón, koktejl, koktail,... Foto:
Melónová margarita.
debata (18)

Doterajší výskum hovoril o možnej súvislosti striedmeho pitia alkoholu s nižšou úmrtnosťou, predovšetkým v prípade červeného vína. Podľa vedcov bol ale do značnej miery skreslený. Nepoukázal totiž na fakt, že aj „striedmi pijani“ majú nespočetné množstvo ďalších zdravých návykov a výhod a často boli porovnávaní so skupinou abstinentov tvorenou bývalými pijanmi, ktorí piť prestali kvôli zdravotným problémom.

plodnosť, neplodnosť, oplodnenie, spermia, spermie Čítajte aj Takzvané večné chemikálie u žien zrejme spôsobujú neplodnosť

„Keď porovnáte túto nezdravú skupinu s tými, ktorí pokračujú v pití, vyzerá to, že súčasní pijani sú zdravší a majú nižšiu úmrtnosť,“ uviedol Tim Stockwell z kanadskej výskumnej inštitúcie Canadian Institute for Substance Use Research, ktorý sa na analýze podieľal. Dodal, že keď sa tento faktor zohľadní, údajné výhody umierneného pitia sa tým značne zmenšia a stanú sa štatisticky nevýznamnými.

Ženy majú podľa novej štúdie vyššie riziko predčasného úmrtia s dennou konzumáciou viac ako 25 gramov alkoholu, čo je menej ako dve malé pivá alebo tri decilitre vína. U mužov riziko úmrtnosti rastie s vypitím viac ako 45 gramov alkoholu za deň.

Skreslenie výskumných skupín bolo podľa Stockwella dané tým, že ľudia, ktorí sa rozhodli abstinovať, sú v spoločnosti stále ešte menšinou a mnohokrát nepijú alkohol kvôli zdravotným problémom, žijú s postihnutím alebo pochádzajú z nízkopríjmového prostredia. Zdravie striedmych pijanov je naopak chránené niekoľkými faktormi. Veľakrát sú bohatší, častejšie sa venujú pohybu, zdravšie sa stravujú, menej často trpia nadváhou, a podľa vedcov majú dokonca lepšie zuby.

autizmus, chlapec, dieťa, smútok, Čítajte aj Vedci pozorovali príznaky autizmu u šesťmesačných detí. Môže pomôcť s diagnostikou

Predstava, že umiernená konzumácia alkoholu môže byť zdraviu prospešná, je takmer sto rokov stará. V roku 1924 ju predstavil biológ Raymond Pearl z Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorý na grafe s krivkou v tvare písmena J ukázal, že striedmi pijani mali najnižšiu úmrtnosť na všetky príčiny. Vrchol písmena predstavoval dobre známe riziká konzumácie veľkého množstva alkoholu, ako sú ochorenia pečene a dopravné nehody. Háčik vľavo predstavoval abstinentov.

Predovšetkým červené víno sa doteraz tešilo reputácii nápoja, ktorého pitie môže mať pre zdravie prínos vďaka vysokej koncentrácii antioxidantu resveratrolu, ktorý obsahujú napríklad aj čučoriedky alebo brusnice.

Hypotéza o priaznivom vplyve umiernenej konzumácie alkoholu sa ale stala terčom kritiky v súvislosti s úlohou alkoholového priemyslu vo financovaní výskumu, ktorá v posledných rokoch vyšla najavo.

tehotenstvo, bruško, žena, úsmev, matka, tehotná Čítajte aj Covid ubližuje neočkovaným rodičkám. Poškodzuje placentu, deti sa môžu narodiť mŕtve

Novšie výskumy zistili, že aj umiernená konzumácia alkoholu – vrátane červeného vína – môže prispievať k vzniku rakoviny prsníka, pažeráka a hlavy a krku, vysokého krvného tlaku a závažnej srdcovej arytmie zvanej fibrilácia predsiení.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #výskum #konzumácia alkoholu #drinky #pitie alkoholu