Extrémni altruisti nie sú anjeli, ukázala štúdia. Nie sú ani príjemnejší, ani svedomitejší

Existujú ľudia, ktorých nazývajú extrémnymi altruistami – sú to tí, o ktorých sa hovorí, že sa trhajú pre ostatných. Sú to ľudia, ktorí darujú svoje orgány alebo riskujú svoje životy tým, že vytiahnu cudzincov z ohňa. Ich správanie je z hľadiska evolúcie a psychológie dosť záhadou.

03.05.2023 06:00
žena, tvár, srdce, oči, ruky, prsty, nálada, úsmev Foto:
debata

Pretože pomáhajú ľuďom, ktorí nie sú ich príbuznými, konajú evolučne nelogicky. Nová štúdia teraz skúmala, čo ich k tomu motivuje.

Americkí psychológovia z Georgetownu sa pokúsili zmapovať psychologické profily extrémnych altruistov z celého sveta a zo všetkých možných kultúr a náboženských komunít. Spájalo ich to, že riskovali vlastné životy, aby pomohli druhým. Medzi nimi boli záchranári, humanitárni pracovníci a darcovia orgánov a kostnej drene. To znamená ľudia, ktorí podstupujú značné riziká bez toho, aby získali akýkoľvek hmotný alebo sociálny prospech.

zahradka Čítajte aj Slovenskí vedci pomáhajú záhradkarom zadržiavať vodu v pôde a prekonať suchá

„Po vyhodnotení viac ako 300 extrémnych altruistov a ich porovnaní so skupinou "normálnych“ dospelých sme zistili, že extrémne altruistickí ľudia sa najviac odlišujú od typických dospelých svojimi nesebeckými vlastnosťami a preferenciami," uviedla vedúca autorka štúdie Abigail Marsh.

"Ale v mnohých iných ohľadoch nie sú odlišní. Nie sú príjemnejší ani svedomitejší, vo všeobecnosti nie sú necitliví na riziko a dokonca ani neuvádzajú vyššiu úroveň empatie. Namiesto toho ich rozhodnutia odrážajú skutočnosť, že sa zdá, že si skutočne cenia blaho iných ľudí a blaho komunít, ktorých sú členmi.

Tím, ktorý zahŕňal výskumníkov z Massachusettského technologického inštitútu a University of Linfield, testoval skupinu extrémnych altruistov vybraných pre štúdiu s niekoľkými osobnostnými testami, psychologickými vyšetreniami a ekonomickými úlohami.

Táto osobnostná črta sa vyznačuje „tendenciou byť spravodlivý a čestný pri jednaní s ostatnými“. Najmä v prípadoch, kedy by človek mohol využiť iných, aj keď za to neexistuje žiadny trest. Ľudia, ktorí majú vysokú úroveň čestnosti a pokory, majú nízky pocit vlastnej dôležitosti. Nie sú ochotní vykorisťovať alebo ubližovať iným v prospech seba.

pečivo, rožok, rožky, potraviny, nákup Čítajte aj Jeme v chlebe či rožkoch pomleté cvrčky? Povolila únia tajne pridávanie hmyzu do potravín?

Podľa autorov sú výsledky čiastočne prekvapujúce. „Môže sa zdať triviálne a intuitívne, že vlastnosť, ktorá najviac odlišuje výnimočných altruistov od ostatných ľudí, je nesebeckosť a ocenenie blaha druhých,“ vysvetľuje Marsh.

„Teraz však vieme, že to nie je ani zďaleka také intuitívne. Pretože sme požiadali inú skupinu dospelých, aby predpovedali, aké vlastnosti odlišujú týchto extrémnych altruistov. Zaujímavé je, že predpovedali, že extrémni altruisti budú lepší prakticky vo všetkých smeroch – mali by byť príjemnejší, svedomitejší, otvorenejší a tak ďalej.“

Podľa týchto výsledkov „normálni“ ľudia považujú altruistov za anjelov, ale nie je to tak. „Myslia si, že altruisti sú dokonalí ľudia. Preto sú altruisti tak často označovaní ako svätí alebo anjeli strážni,“ vysvetľuje psychológ. „Ale nie sú takí. Myslím si, že je dôležité vedieť, že skutočne altruistickí ľudia majú svoje chyby ako všetci ostatní. Sú len menej sebeckí.“

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #ľudia #človek #psychológia #altruista