Znečistenie vzduchu v Európe ročne zabije 1200 detí, uvádza správa agentúry EÚ

Znečistenie vzduchu v Európe ročne spôsobí predčasné úmrtie najmenej 1200 detí a dospievajúcich, hoci sa situácia zlepšuje.

24.04.2023 08:07
debata

Zlá kvalita vzduchu taktiež zvyšuje riziko, že v dospelosti budú títo ľudia trpieť chronickými ochoreniami. Vo svojej správe to uviedla Európska agentúra pre životné prostredie (EEA).

Deti sú podľa agentúry ohrozenejšie ako dospelí, pretože sa ich orgány ešte len vyvíjajú a majú slabší imunitný systém. V ich neprospech v tomto ohľade hovorí aj to, že sú bližšie k zemi a teda k znečisteniu, sú fyzicky aktívnejšie a trávia viac času vonku. Bezprostredným dôsledkom je častejší vznik astmy a alergií a ťažkosti s dýchaním. EEA preto odporúča zamerať preventívne opatrenia na okolie vzdelávacích zariadení.

„Napriek zlepšeniam v posledných rokoch zostáva v mnohých krajinách, najmä v strednej a východnej Európe a v Taliansku, úroveň rôznych znečisťujúcich látok nad limitmi odporúčanými Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO),“ cituje zo správy agentúra AFP. Najhoršie sú na tom obyvatelia údolia rieky Pád v Taliansku, oblasti blízko uhoľných elektrární a mnoho veľkých miest. Správa navyše nezahŕňa situáciu v Británii a na Ukrajine, takže celková situácia v Európe môže byť ešte horšia, poznamenáva AFP.

Podľa agentúry pre životné prostredie je okrem množstva prachových častíc stále príliš vysoké aj množstvo ozónu a oxidu dusičitého, píše agentúra DPA.

Správa spracovala údaje z 27 členských krajín Európskej únie a Švajčiarska, Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Turecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #smrť #úmrtie #ovzdušie #znečistené ovzdušie