Bude ľudí pred demenciou chrániť liek proti HIV? Výskum zatiaľ hovorí áno

Liek Maraviroc určený na liečbu HIV chráni tiež mozog pred hromadením nebezpečných bielkovín pri demencii. Ukazuje to výskum na myšiach, podľa ktorého zlepšil schopnosť ich mozgu odstraňovať toxické proteíny.

28.04.2023 17:15
demencia mozgova hmla Foto:
debata (1)

Spoločnou charakteristikou neurodegenera­tívnych chorôb ako Huntingtonova choroba a iné formy demencie je hromadenie agregátovczhlukov nesprávne poskladaných proteínov v mozgu, napríklad huntingtín a tau. To vedie k postupnému odumieraniu mozgových buniek a nástupu symptómov ochorenia. Jedným zo spôsobov, ako sa telo zbavuje týchto toxických látok, je autofágia. V tomto procese imunitné bunky – mikroglie – nežiadúci materiál rozložia a zlikvidujú.

žihľava Čítajte aj Ak si myslíte, že je to len burina, mýlite sa. Je plná vitamínov, minerálov, pomáha obličkám, ale aj ľuďom s reumou či cukrovkárom...

„Sme veľmi nadšení z týchto zistení, pretože sme nielen našli nový mechanizmus, ako mikroglie urýchľujú neurodegeneráciu, ale tiež sme ukázali, že sa to dá prerušiť, dokonca aj existujúcou, bezpečnou liečbou,“ povedal hlavný autor štúdie publikovanej vo vedeckom časopise Neuron profesor David Rubinsztein z britského inštitútu pre výskum demencie na Univerzite v Cambridge.

Ako ukázal výskum, o ktorom informoval denník Independent, pri neurodegenera­tívnych ochoreniach mikroglie na povrchu buniek aktivujú prepínač CCR5. HIV ho používa ako bránu na vstup do našich buniek a zhoršuje tiež schopnosť mozgu zbaviť sa toxických proteínov. Postupne tým spôsobuje nezvratné poškodenie mozgu.

Keď výskumníci na Univerzite v Cambridge pomocou lieku u myší vyradili aktiváciu CCR5, prestali sa im hromadiť v mozgu proteíny huntingtín a tau. Pri teste rozpoznávania predmetov mali potom lepšie výsledky ako neliečené myši. To naznačuje, že liek spomalil stratu pamäti a ponúka spôsob, ako by sa hromadenie škodlivých proteínov spomalilo alebo úplne zastavilo.

kefka na zuby, zubár, zubná hygiena, starostlivosť Čítajte aj V európskom regióne sa vyskytuje najviac chorôb ústnej dutiny na svete

Maraviroc sa podľa vedcov nemusí ukázať ako zázračný liek, ale ukazuje možnú cestu. Počas jeho vývoja sa totiž objavilo množstvo ďalších chemických substancií, ktoré neboli účinné proti HIV.

„Možno zistíme, že jedna z nich účinne pôsobí u ľudí na prevenciu neurodegenera­tívnych ochorení,“ povedala Rosa Sanchová z Alzheimer's Re­search UK, hlavného sponzora výskumu.

„Liečba, ktorá by pomáhala chrániť prirodzenú schopnosť mozgu udržiavať sa zdravý, by mala obrovský potenciál obmedziť počet ľudí, ktorých životy teraz ničí demencia,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #HIV #demencia #výskum